Кандидати в президенти, що отримали понад 5%, проведуть свої партії в Раду

Читать на русском

Після підведення підсумків позачергових президентських виборів «Слово і Діло» зібрало основні прогнози експертів-політологів та соціологів з тим, щоб з'ясувати, що чекає на Україну на ймовірних дострокових виборах у парламент.

Більшітсь експертів сходиться на думці, що успіх політичної партії нерозривно пов'язаний з успіхом її лідера. Зокрема, політолог Володимир Фесенко прогнозує: «Ті кандидати, які отримали більше 5% голосів виборців в ході президентських перегонів, матимуть шанси провести свої політичні сили у Верховну Раду».

Так, високий рівень довіри Петру Порошенку, ймовірно, виллється в успіх його «Солідарності» - поки маловідомої широкому загалу партії. «Однак, коли при опитуваннях «Солідарність» ставлять поряд з іменем Порошенка, вона є одним з лідерів. За останніми даними різних компаній, вона є одноосібним лідером», - вважає соціолог, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

Від рейтингу Порошенка також будуть відштовхуватися і партії його політичних соратників - УДАР та «Батьківщина». «Якщо рейтинг «Солідарності» Петра Порошенка в ході виборчої кампанії буде високим, вона відбере голоси, в першу чергу, у «Батьківщини» та самого УДАРу», - пояснив експерт.

Високу підтримку виборців імовірно отримає і Сергій Тігіпко: у разі, якщо він поведе за собою прогресивне крило «Партії Регіонів», йому гарантована підтримка частини електорату південного сходу країни. Нагадаємо, нещодавно Ганна Герман прогнозувала провал ПР на виборах, у разі, якщо партійний список не очолить Рінат Ахметов.

Загалом, на потрапляння у парламент наразі мають шанси політичні партії щонайменше першої п'ятірки президентського рейтингу: Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Анатолія Гриценка та Сергія Тігіпка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: