Чиновники забули про допомогу переселенцям із Криму

Читать на русском

Переселенці з Криму поки не відчули гарантій соціального захисту, передбачених законом «Про забезпечення прав та свобод громадян на тимчасово окупованих територіях», як переконують у Кримському центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім».

Таким чином, 8000 кримчан, що виїхали на материкову Україну після початку українсько-російського конфлікту, досі чекають, що влада зверне увагу на їхні проблеми, пише «Слово і Діло».

Майже через 2 місяці після російської анексії Криму «Слово і Діло» перевірило, як українська влада виконує свої обіцянки перед колишніми жителями півострова, який досі вважає своїм. Результати виявилися не надто втішними: з 18 зареєстрованих у системі обіцянок українських чиновників про допомогу переселенцям із Криму виконано лише 3.

Так, свої обіцянки допомогти кримчанам на материку виконали лише дехто з політиків. Київський міський голова Володимир Бондаренко доклав зусиль, щоб столиця гідно прийняла кримчан, а заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов, як і обіцяв, створив підрозділ, який займається питаннями біженців з Криму. Варто також згадати губернатора Миколаївщини Тараса Кремня, який виділив кримчанам 900 тисяч гривень з обласного бюджету.

Решта 15 обіцянок, зареєстрованих у системі «Слово і Діло», поки так і залишаються на рівні декларацій. Серед таких є і обіцянки чиновників найвищого рівня. Так, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запевнив, що Кабмін підготує для переселенців із Криму соціальний пакет допомоги, який включатиме розселення, забезпечення їжею та працевлаштування. У свою чергу, міністр соцполітики Людмила Денісова також пообіцяла евакуйованим кримчанам житло і роботу.

Втім, найактивніше на проблеми кримчан зреагували чиновники обласних та міських адміністрацій. Щоправда, здебільшого на словах. Так, голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Олійник 16 квітня заявив, що забезпечить усіх кримчан, що переїдуть на Вінниччину, житлом та роботою. А голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв навіть пообіцяв віддати біженцям із Криму власний будинок.

Таким чином, наразі чиновники виконали лише шосту частину обіцянок, даних колишнім мешканцям Криму. «Слово і Діло» й надалі відстежуватиме ситуацію з виконанням зобов’язань українських політиків перед мігрантами з Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: