Продан на посаді міністра енергетики виконав 2 з 26 обіцянок

Читать на русском

Проект «Слово і Діло» нарахував 26 обіцянок Юрія Продана, які він дав на посаді керівника Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

З 26 обіцянок на посаді міністра Юрій Продан поки що виконав лише 2. Одна з них – про зміну керівництва НАК «Нафтогаз України», яку чиновник озвучив 3 березня, майже одразу після свого призначення. І вже через три тижні, 26 березня, крісло очільника «Нафтогазу» посів Андрій Коболєв, який змінив на цій посаді Євгена Бакуліна, затриманого за підозрою в розкраданні коштів.

Друга виконана обіцянка Продана стосувалася безперебійного транзиту російського газу в Європу. Попри анексію Криму Росією та відкритий конфлікт між Україною та РФ, українська сторона в березні й квітні не блокувала транзит російського блакитного палива до країн ЄС.

Проте одна обіцянка Продана на посаді міністра зафіксована в проекті «Слово і Діло» як не виконана. Незважаючи на запевнення чиновника виплатити Росії $400 млн за поставки газу в лютому 2014 року, Україна так і не спромоглася вчасно розрахуватися з РФ.

Що ж до інших обіцянок міністра, то переважна більшість із них нині мають статус «у процесі». Скільки з 23 обіцянок міністрові вдасться виконати, а скільки – ні, залежить від його подальших дій.

З кінця лютого Продан дав п’ять обіцянок, які стосуються електроенергетики. Близько місяця тому міністр заявив про намір інтегрувати українські електромережі до європейських та зменшити пільги для виробників «зеленої енергії». Останні, на його думку, нині перебувають у надкомфортних умовах, а приведення норм галузі до європейських стандартів поверне українському бюджету 1,4 млрд грн щорічно.

Ще 4 обіцянки нинішнього міністра енергетики стосувалися транзиту газу та модернізації української газотранспортної системи. 19 березня міністр зобов’язався створити на базі української ГТС енергетичний хаб для країн ЄС, а раніше запевнив європейців, що Україна не відбиратиме транзитного газу.

3 обіцянки стосуються диверсифікації поставок газу в Україну. Зокрема, міністр заявив, що вже найближчим часом Україна зможе закачувати реверсом із Польщі та Угорщини близько 20 мільйонів кубометрів газу на добу. Нагадаємо, 14 квітня в «Нафтогазі» заявили, що вже узгодили всі технічні питання з польськими колегами.

Загалом системою «Слово і Діло» зафіксовано 32 обіцянки Юрія Продана. Їх він давав як у статусі першого заступника міністра та міністра палива та енергетики в уряді Юлії Тимошенко, так і на посаді міністра енергетики та вугільної промисловості, яку обіймає в нинішньому складі Кабміну.  Загальна кількість виконаних Проданом обіцянок становить 32. З них 5 провалених, 4 виконаних, а 23 перебувають у процесі виконання.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: