Менш ніж за два місяці роботи Ярема роздав два десятки обіцянок

Читать на русском

Системою «Слово і Діло» зафіксовані 20 обіцянок першого віце-прем'єр-міністра Віталія Яреми, які він дав на цій посаді.

Одну з цих обіцянок вже можна класифікувати як невиконану - 16 березня він заявив, що після проведення референдуму в Криму частини Збройних сил України залишатимуться на території півострова. Втім, як відомо, 19 березня РНБО ініціювала виведення українських військ з Криму, а 24 березня відповідне доручення було надане Мінобороні.

Інші 19 обіцянок першого віце-прем'єра мають статус «в процесі», тобто згодом можуть виявитися як виконаними, так і невиконаними.

Частина з цих обіцянок стосуються кризи на сході України і в Криму: 15 квітня Ярема запевнив, що терористи, які діють в Україні, понесуть покарання, а вбивці капітана СБУ Геннадія Біліченка не зможуть уникнути відповідальності. 14 квітня він пообіцяв, що захоплені сепаратистами адмінбудівлі будуть розблоковані. Крім того, свого часу Ярема запевняв, що Крим залишиться частиною України, а проблему анексії АРК таки вдасться вирішити дипломатичним шляхом.

Також Ярема роздав низку обіцянок щодо попередньої влади, зокрема, він заявив, що екс-президент Віктор Янукович буде притягнутий до кримінальної відповідальності, а Янукович, екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і колишній генпрокурор Віктор Пшонка будуть оголошені в розшук по лінії Інтерполу. Крім цього, Ярема пообіцяв звернутися до Росії з проханням про екстрадицію Януковича. 4 квітня 2014 року перший віце-прем'єр заявив, що народні депутати Олег Царьов і Вадим Колесніченко (останній вже, щоправда, не є народним депутатом, так як ВРУ позбавила його повноважень на підставі його ж заяви) будуть притягнуті до відповідальності за заклики до сепаратизму.

Ще низка обіцянок Яреми стосуються роботи і реформування силових структур, під «патронатом» якого вони перебувають в уряді - він заявив про намір створити фінансову міліцію і провести загальну реформу системи правоохоронних органів, а також взяв на себе зобов'язання відновити належний правопорядок, мир і спокій у державі та провести неупереджене розслідування масових вбивств під час Євромайдану. Разом з тим він пообіцяв припинити діяльність напіввійськових формувань самооборони Майдану.

Відзначимо, що системою «Слово і Діло» у цілому зафіксовано 51 обіцянку Віталія Яреми, які він дав, будучи кандидатом у депутати, народним депутатом, а також віце-прем'єром. 4 з них мають статус «виконано», а одна - «не виконано», інші знаходяться в процесі виконання.

Ярема був призначений на посаду першого віце-прем'єр-міністра 27 лютого 2014 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: