Закон Соболєва розтлумачив, як українцям потрапити в окупований Крим

Читать на русском

Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому проект Закону «Про правовий режим та забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України». За дане рішення проголосувало 228 депутатів.

«Даний закон визначає, що під час перетину тимчасово окупованої території громадянами України не потрібно оформляти ніяких дозволів. Здійснюватиметься проста фіксація такого перетину», - заявив автор законопроекту Сергій Соболєв, пише «Слово і Діло» з посиланням на Укрінформ.

Закон встановлює, що Крим є тимчасово окупованою територією, а Російська Федерація визнається окупантом і несе відповідальність за порушення прав і свобод українських громадян на території Криму.

Згідно з документом, відшкодування «матеріальної та моральної шкоди, заподіяної даній території, а також відповідальність за охорону культурної спадщини на ній повністю покладається на РФ».

Крім того, тимчасово окупована територія оголошується зоною з обмеженим доступом в'їзду та виїзду. «Для громадян України, іноземців та осіб без громадянства в'їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї допускається тільки за спеціальним дозволом і через пункти в'їзду-виїзду в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України», - йдеться в документі.

Водночас в. о. Президента України Олександр Турчинов зазначив, що буде створено окремий департамент в Кабміні з питань тимчасово окупованих територій. «Буде міністр чи віце-прем'єр міністр з питань Криму і буде створений окремий департамент з питань окупованих територій», - сказав він.

Як повідомлялося раніше, самопроголошена Державна Рада Криму прийняла нову конституцію республіки.

Нагадаємо, 18 березня в Москві був підписаний договір між Росією і Республікою Крим про прийняття півострова до складу РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: