Продан пригрозив європейцям проблемами з транзитом російського газу

Читать на русском

В. о. міністра енергетики Юрій Продан розповів у Брюсселі про можливі наслідки українсько-російської газової війни.

Під час зустрічі з європейськими комісарами очільник Міністерства енергетики пояснив, що ціна 485 доларів за тисячу кубометрів газу – це прояв економічної війни Росії проти України. Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Він ще раз наголосив на тому, що юридичного обґрунтування для скасування так званих Харківських угод не існує, оскільки Україна вважає Крим власною територією, а відтак чекає від РФ виконання підписаних у 2010 році домовленостей.

Продан також повідомив, що НАК «Нафтогаз України» направив «Газпрому» власні пропозиції щодо розрахунку, ціни та обсягу газу, який буде закуповувати Україна, однак у російській компанії відмовляються йти на будь-який діалог. «У випадку, якщо ситуація вирішена не буде, під загрозу будуть поставлені не лише поставки газу в Україну, але й транзит газу в Європу», – додав чиновник. При цьому Україна не збирається відбирати транзитний газ – принаймні таку обіцянку Продан дав напередодні.

Нагадаємо, 5 квітня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що нова ціна на російський газ для України є неприйнятною, а сам Продан висловлював пропозицію узяти в Росії кредит на погашення газової заборгованості.

«Слово і Діло» наразі зареєструвало 29 обіцянок Юрія Продана. З них виконано лише 4, ще 22 перебувають у процесі виконання. Так, нещодавно виконувач обов’язків міністра енергетики заявив, що він збирається реструктуризувати «Нафтогаз України» та диверсифікувати поставки вуглеводнів в Україну.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: