Децентралізація влади розпочнеться з наступного року - Гройсман

Читать на русском

Віце-прем'єр-міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман вважає, що практична реалізація реформи місцевого самоврядування розпочнеться з 2015 року, а весь процес її проведення займе до трьох років.

«Весь пакет законодавчих і конституційних змін має бути підготовлений до жовтня-листопада, а вся нормотворча робота завершена до кінця року», - заявив Володимир Гройсман, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна». 

Він нагадав, що на засіданні Кабінету Міністрів України 1 квітня була затверджена Концепція реформування місцевого самоврядування. 

«Документ передбачає глибоку децентралізацію влади в країні. В областях і районах будуть створені виконавчі органи влади - виконкоми обласних і районних рад. По суті, це будуть обрані органи, що мають достатньо повноважень для прийняття рішень на місцях», - зазначив Гройсман.

Політик розказав, що на сьогоднішній день розробляється окремий закон про вибори на місцях. «Фактично, коли обласна чи районна рада буде обрана, вона створить свій виконавчий комітет, який очолить той же голова обласної чи районної ради. Так ми зможемо уникнути конфлікту інтересів», - вважає Гройсман.

Віце-прем'єр додав, що облдержадміністрації в тому вигляді, в якому вони існують зараз, будуть ліквідовані, - їм дістанеться роль префектур з функціями контролю за дотриманням законності в регіоні. Очолять їх префекти, яким буде підпорядковуватися невеликий апарат співробітників. Префект призначатиметься або президентом, або урядом.

Як повідомлялося, Гройсман виступив проти практики призначати з Києва керівників обласних і районних адміністрацій.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр повідомив, що Україна звернулася до Польщі, щоб отримати практичну допомогу у проведенні реформ, пов'язаних з місцевим самоврядуванням, з децентралізацією влади саме за польським типу.

В активі Гройсмана - 109 виконаних обіцянок з 211, зареєстрованих в системі «Слово і Діло». У процесі виконання зараз знаходяться 64 обіцянки політика, зокрема, про розробку перших законопроектів для реалізації реформи місцевого самоврядування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: