Шлапак розповів про антикризові зміни в бюджеті (ексклюзив)

Читать на русском

Міністр фінансів Олександр Шлапак розповів про механізми та способи, які допоможуть вийти країні у 2014 році з фінансової та боргової кризи.

Про це йшлося на його брифінгу в Українському кризовому центрі, повідомляє корреспондент «Слово і Діло».

«Ми прийняли рішення збільшити дохідну базу на 30 мільярдів гривень, а на 32 мільярди все таки провести скорочення витрат», - заявив він.

Міністр перерахував головні методи збільшення дохідної бази бюджету. «Ми підвищуємо плату за користування земельними ресурсами та багатствами - це рентні, ресурсні платежі. Ми підвищуємо податкове навантаження на товари, які споживають заможні верстви населення – це автомобілі, нерухомість тощо. Ми обмежуємо споживання шкідливих для здоров'я товарів, на 25% підіймаються акцизи на алкоголь і тютюн. Ми вирівнюємо податкове навантаження, скасовуємо пільги і розширюємо базу оподаткування. Також біля 7 млрд потрапить в бюджет за рахунок закриття тих корупційних схем, якими користувалися наші попередники», - розповів Шлапак.

Щодо скорочення видатків, Шлапак доповів, що скорочуються всі капітальні трансферти, які були в бюджеті, а це – близько 8 млрд грн. На видатки виконавчій владі на товари і послуги теж йде скорочення, а це автомобілі, мобільні, меблі, комп'ютери. «Більше того, ми продаємо те майно, яке є в органах виконавчої влади», - утовнив Шлапак.

«Ми фактично заморожуємо соціальні стандарти – заробітня плата, пенсії. Вони будуть індексуватися лише на рівень інфляції», - додав він.

Раніше Шлапак повідомив, що окрім 70 млрд. грн. заявленого дефіциту бюджет також має майже 50 млрд. грн. прихованого дефіциту.

Нагадаємо, 27 лютого Шлапак пообіцяв оперативно переглянути бюджет до кінця першого кварталу поточного року.

Міністр економіки Павло Шеремета в свою чергу заявив, що при секвестрі бюджетних витрат ні в якому разі не будуть економити на соціальних статтях.

Всього в системі «Слово і Діло» зафіксовано 16 обіцянок Шлапака, три з яких – виконано.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: