Україна не буде домовлятися з РФ про електроенергію для Криму – Продан

Читать на русском

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна відмовилася від пропозиції Росії щодо підписання двосторонньої угоди для енергозабезпечення Криму.

Про це міністр сказав на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі, передає «Слово і Діло».

«Ми виходимо з того, що Крим – це наша територія. Ніякі двосторонні контракти тут підписуватися не можуть», - підкреслив Продан.

При цьому міністр пояснив, що припинення подачі електрики в окремі частини Криму пов’язане з аварією.  

Втім, Продан не виключив, що ціни на електроенергію в Криму можуть зрости у зв’язку з останніми подіями.

«Ми припиняємо фінансування генеруючої сонячної енергетики і чекаємо прийняття проекту закону про окуповані території. Якщо цей закон буде прийнятий, то вартість електроенергії в Криму зросте», - зазначив чиновник, пояснивши, що зараз Крим купує електроенергію за пільговими цінами завдяки дотаціям для сонячних електростанцій.

Крім того, міністр повідомив, що ціни на російський газ досі визначаються на основі Харківських угод, хоча він визнав наявність ризиків з поставками енергоносіїв з Росії.  

«Звісно, є ризики, пов’язані з можливим зменшенням поставок газу, а також підвищення ціни на газ… Є Харківські угоди, є договір про транзит газу… На сьогодні пропозицій від російської сторони щодо денонсації Харківських угод не надходило, іншої угоди не існує», - додав він.

Також Продан розповів, що при Кабміні буде створено комісію, яка сформує юридичні претензії щодо енергетичних підприємств, захоплених у Криму.

Наявні в України запаси нафтопродуктів міністр оцінив на 28-29 днів.

Нагадаємо, 24 березня міністр юстиції Павло Петренко заявив, що РФ не має правових підстав для денонсації в односторонньому порядку Харківських угод.

В той самий час стало відомо, що колишнього міністра енергетики й вугільної промисловості Едуарда Ставицького оголошено в розшук.

3 березня Продан пообіцяв, що конфліктна ситуація в АР Крим не вплине на транзит газу територією України.

Системою «Слово і Діло» зафіксовано по три виконані та невиконані обіцянки Продана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: