До 25-річчя виведення військ з Афганістану влада виконала 1 обіцянку з 44

Читать на русском

У системі «Слово і діло» зафіксовані 44 обіцянки представників центральної та місцевої влади щодо учасників війни в Афганістані.

При цьому лише одну з них можна вважати виконаною, 11 обіцянок зафіксовані проектом «Слово і діло» як невиконані, 31 заява влади знаходиться в процесі виконання, а ще одна відправлена в архів.

Більшість обіцянок стосуються теми соціального та матеріального забезпечення ветеранів афганської війни - нарахування їм пенсій і різних доплат, надання пільг, санаторно-курортних путівок і лікування, а також квартир, автомобілів, земельних ділянок та інше.

Окремі обіцянки стосуються підтримки громадських організацій афганців, надання їм приміщень і т.д. Зафіксовано також кілька заяв влади щодо пам'ятників учасникам війни в Афганістані.

Єдиною формально виконаною обіцянкою в системі «Слово і діло» є заява народного депутата Анатолія Денисенка, який у своїй передвиборчій програмі вказав, що буде приділяти постійну увагу афганцям.

Водночас, серед невиконаних обіцянок звертає на себе увагу заява Президента Віктора Януковича про підвищення пільг афганцям на 25% в 2012 році, а також цілий ряд обіцянок екс-прем'єра Миколи Азарова. Зокрема, колишній глава уряду обіцяв відновити доплати сім'ям загиблих воїнів-афганців з Києва, а також прирівняти представників цієї категорії до інвалідів та провести їх оздоровлення за рахунок держави. Крім того, Азаровим, всупереч його обіцянкам, не були виділені квартири сім'ям загиблих воїнів і кошти на ремонт пам'ятників афганцям.

Що стосується останніх обіцянок на цю тему, то з початку 2014 року вже було зафіксовано 5 подібних заяв: заступник голови КМДА Віктор Корж повідомив, що в поточному році міська влада планує вдвічі збільшити фінансування громадського руху ветеранів Афганістану; голова Дніпропетровської ОДА Дмитро Колесніков заявив, що в 2014 році будуть покращені житлові умови для 21 інваліда-афганця; губернатор Донецької області Андрій Шишацький пообіцяв цього року виділити матеріальну допомогу інвалідам-афганцям та сім'ям загиблих, а також надати 5 авто інвалідам-афганцям; голова ж Севастопольської міської держадміністрації Володимир Яцуба заявив, що незабаром ветеранам Афганістану будуть надані земельні ділянки.

Нагадаємо, що 15 лютого традиційно відзначається річниця виведення радянських військ з Афганістану.

Указом №79/2014 Президент Віктор Янукович встановив відзнаку «25 років виведення військ з Афганістану».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: