Росія не зацікавлена в розколі України – Карасьов

Читать на русском

Немає підстав вважати, що Росія зацікавлена в тому, щоб Україна втратила свій суверенітет.

Про це заявив на прес-конференції в «Обозревателе» політолог Вадим Карасьов.

«Якщо буде розкол України, то в Західній Україні до влади прийде повністю антиросійська еліта, на яку не впливатиме ні центральна влада, ні Східна Україна тощо. Проте, через Правобережну Україну також проходить газопровід, який постачає російський газ до європейських споживачів. До того ж, на Західній Україні знаходяться газосховища. І тоді Росія буде продавати газ на східному кордоні України, а не так, як зараз – на західному, коли газ відразу потрапляє в Європу. Україна в такому разі скаже, щоб Росія продавала газ Україні, а далі сама буде його просувати в Європу», - пояснив політолог.

«Росії не вигідно мати антиросійську владу на Західній Україні. Їй вигідно, щоб вся Україна перебувала в серединному, нейтральному статусі», - узагальнив Карасьов.

Загалом, Вадим Карасьов вважає, що розмови про можливу федералізацію України – порожні, але небезпечні. За його словами, федералізація призведе до руйнування єдиного політичного правового простору.

«Всі ці розмови, особливо в Криму, - це спроба натиснути на Януковича, щоб він діяв радикальніше по відношенню до опозиції. Це не загроза країні, це лише такий тактичний політичний хід», - сказав Карасьов.

В складній політичній ситуації в країні ведуться розмови про повернення до Конституції зразка 2004 року.

Так, Партія регіонів готова змінити Конституцію, але зважено, як повідомив член фракції ПР Владислав Лук'янов.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Євремов уже оголосив провладний варіант переходу до старої Конституції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: