Зниження ціни на російський газ підвищить дохідність підприємств – Мунтіян

Читать на русском

Домовленості щодо зниження ціни на російський газ, досягнуті в Москві під час засідання Українсько-російської міждержавної комісії, підвищать прибутковість українських підприємств.

Про це заявив Урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією Валерій Мунтіян,  повідомляє прес-служба Міністерства екології та природніх ресурсів.

«Ці домовленості допоможуть нам вийти на рівень позитивної рентабельності. Насамперед «витягнути» 4 галузі: металургію, АПК, машинобудування і хімічну промисловість», – повідомив Валерій Мунтіян.

Він пояснив, що ці галузі економіки зможуть вийти на рівень здорової цінової конкуренції і отримають можливість гідно грати на світовому ринку.

«Середня вартість газу навіть для далекого зарубіжжя становила 390 дол. США, а у нас було 407 дол. США. На сьогоднішній день ми отримуємо рентабельність на рівні галузі 3,5–5%, а по підприємствах – ще вище», – пояснив Урядовий уповноважений.

За словами Валерія Мунтіяна, знижка на російський газ, окрім можливості забезпечити нормальну роботу базових галузей, дасть ще один, непрямий ефект – вона посилює позиції України на переговорах з МВФ.

Як повідомлялося, ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» підписали доповнення до контракту 2009 року, за яким ціна газу для України знижується до 268,5 дол. США за 1 тис. куб. м.

Ще в березні 2013 року голова Кабміну Микола Азаров запевняв, що протягом поточного року газові домовленості з Газпромом будуть переглянуті .

18 листопада 2013 року міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна до кінця 2013 року планує виплатити заборгованість «Газпрому», яка становить близько 1 млрд доларів. Але ця обіцянка не була виконана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: