Заборона «Опоблоку», КПУ та «ПР» не має правових наслідків – адвокат

Читать на русском

Обласні ради згідно положень Конституції Украіни та вимог закону  «Про місцеве самоврядування в Україні не наділені повноваженнями забороняти діяльність політичних партій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів адвокат Олександр Готін, коментуючи інформацію, що Івано-Франківська обласна рада заборонила «Партію регіонів», «Опозиційний блок» та КПУ.

«Згідно прямих приписів Закону України «Про політичні партії в Україні» заборона діяльності будь-якої політичної партії нині здійснюється виключно за позовом центрального органу виконавчої влади у сфері регулювання діяльності громадських об'єднань (в т.ч. політичних партій) та лише в судовому порядку. На сьогоднішній день такими компетентними органами державної влади є Міністерство юстиції Украіни, а також структурний підрозділ цього міністерства - Державна реєстраційна служба», - пояснює Готін.

При цьому, за його словами, заборонена може бути діяльність усієї партії загалом, а не окремого її підрозділу або осередку на території певноі адміністративно-територіальноі одиниці.

«Іншого механізму анулювання діяльності політичних партій аніж в судовому порядку ні в Конституції, ні в законах «Про політичні партії в Україні», «Про місцеве самоврядування в Україні», ані в інших законах Украіни не передбачено. Таким чином, будь-яке рішення органу місцевого самоврядування, яким забороняється діяльність обласного, районного чи місцевого осередку політичної партії потенційно може створити лише фактичні складнощі поточної діяльності цієї партії, але в правовому контексті статус цих політичних партій залишається незмінним», - проаналізував Олександр Готін.

Як відомо, справа про заборону КПУ триває з липня 2014 року, коли за ініціативи тоді ще спікера Верховної Ради Олександра Турчинова пройшло успішне голосування за розпуск фракції Комуністичної партії України в парламенті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: