Навчання США та України нагадують тренувальну місію НАТО в Іраку – експерт

Читать на русском

Спільні тренування американських та українських військовослужбовців були завжди, але в даному випадку – це тренування для ведення бойових дій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, коментуючи првідомлення про те, що в Україну для навчання українських військовослужбовців прибули американські десантники.

«Навчання українських військовослужбовців з американськими відбувалися регулярно й раніше. На протязі року тренування проводились близько двох чи трьох разів, але вони носили характер взаємодії. Тобто головна мета полягала в тому, щоб українським підрозділам навчитися взаємодіяти з іноземними, не лише з американськими. В даному випадку якісно інша ситуація. Це тренування американськими, канадськими чи британськими спеціалістами безпосередньо українських підрозділів для ведення бойових дій. Обмін досвідом переходить в іншу площину», – пояснює Горбач.

На його погляд, американсько-українські тренування дещо схожі на тренувальну місію НАТО в Іраку.

«Ситуація з українсько-польсько-литовською бригадою інша. Це взагалі миротворчий підрозділ, який спеціалізується на миротворчих операціях. Його спільні навчання також проводились раніше, але тоді це був батальйон. Зараз тренування проходять регулярно, просто збільшено кількість військових та батальйон розширено й переведено до рівня бригади. Це підрозділ, готується для проведення миротвочих операцій не на справжній війні. Це не те, що може бути застосовано в нашій конкретній війні, яка відбувається на Донбасі», – проаналізував аналітик.

Крім того, військовий експерт, директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця зазначив, що серед українських військових підрозділів обміну досвідом найбільше потребують розвідувальні підрозділи, сили спеціального призначення та аеромобільні бригади, які беруть участь у виконанні надзвичайно відповідальних операцій на Сході.

Нагадаємо, 20 лютого Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом міністрів України, урядом Литовської Республіки та урядом Республіки Польща про створення спільної військової частини».

Сьогодні, 17 квітня, військовослужбовці Збройних сил США прибули в Україну для навчання українських військових. Арсен Аваков повідомив, що тренування будуть проходити за участю 900 бійців Нацгвардії: три потоку по 300 нацгвардійців протягом 8 тижнів. Навчання проходитиме на Яворівському полігоні у Львівській області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: