«Газовий олігархат» протидіятиме демонополізації газового ринку – експерт

Читать на русском

Газові олігархи, які більше двох десятиліть будували для себе свою корумповану газову систему та її механізми, будуть чинити опір демонополізації газового ринку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, коментуючи переваги нового закону про демонополізацію газового ринку України та основні перешкоди в його реалізації.

«Це нові можливості як для влади, так і для інвесторів. Попит на ринку газу був завжди, тому що наша газотранспортна система за масштабом не має аналогів в ЄС», – говорить експерт.

При цьому він зазначив, що вже «завтра інвестори не з'являться». «Ті, у кого вже є досвід роботи в Україні, знають, що прийнятий в Україні закон автоматично нічого не значить. Інвестори чекають, поки будуть прийняті всі нормативно-правові акти. Цей документ – відображення третього енергетичного пакету ЄС, але й колишній закон від 2010 року, який відображав другий енергопакет ЄС, теж був непоганим», – каже Гончар.

За словами експерта, в країнах Європи, в яких були відповідні умови, на впровадження третього енергопакету пішло 5 років. Скільки часу буде потрібно Україні – питання залишається відкритим. 

«Крім того, потрібно пам'ятати, що газова олігархія так просто свої інтереси теж здавати не буде. За кілька років в Україні сформувався потужний газовий олігархат. Той факт, що закон прийняли 290 голосами, говорить лише про те, що олігархи будуть займатися пасивним опором», – пояснює фахівець.

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що закон «Про ринок природного газу» приймали близько десяти років і тільки в 2015 році вдалося набрати відповідну кількість голосів. Як відомо, 9 квітня Верховна Рада прийняла відповідний закон, який є однією з умов схвалення 17,5 млрд дол. кредиту Україні від МВФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: