Переговори без країн-гарантів миру потрібні виключно Москві – експерт

Читать на русском

 Для початку Україна має визначитись, для чого вона проводить чергові переговори. «Нормандський формат» нав'язаний Москвою і якщо ми не хочемо воювати, потрібно змінювати переговорний процес.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Глава Атлантичної ради України, начальник Центру оперативно-стратегічних досліджень Міністерства оборони України, генерал-лейтенант у відставці Вадим Гречанінов, аналізуючи майбутні переговори у форматі «нормандської четвірки».

«Україна має визначитись: чи ми воюємо до кінця, чи шукаємо вигідний для нас формат і ведемо переговори, тому що Мінські домовленості себе давно вичерпали. «Нормандський формат» за участі Франції та Німеччини – формат, нав'язаний Кремлем, оскільки ці країни були і залишаються союзниками Росії, а не України», – пояснює Гречанінов.

За його словами, Україна, якщо не хоче воювати, а хоче вести переговори, повинна повернутись до будапештського формату, оскільки згідно з Будапештським меморандумом саме США та Великобританія є нашими головними гарантами.

«Будапештський формат завжди був основою для більшості країн, які дійсно хотіли результату від переговорів. Розраховувати ми маємо на Америку. В іншому випадку, немає жодного сенсу сідати за круглий стіл і повторювати вже заздалегідь провальні переговори», – вважає Вадим Гречанінов.

Проте в коментарі «Слову і Ділу» директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран висловив іншу позицію стосовно формату переговорів.

«Формат «нормандської четвірки» дійсно себе давно вичерпав і його потрібно змінювати. Україна має повертатися до «женевського формату». Франція та Німеччина не мають жодних зобов'язань і участь їх у переговорах – це не захист України, а захист в першу чергу країн ЄС та своїх держав», – резюмував спеціаліст.

Нагадаємо, з переговорного процесу про російську агресію проти України виведені дві країни – США і Великобританія. За аналітичними даними, саме ці країни були головними з точки зору вирішення світових криз – в Ірані, Іраку, Афганістані та інших країнах.

Система народного контролю «Слово і Діло» проаналізувала Будапештський меморандум, згідно з яким США та Великобританія підтвердили зобов'язання забезпечувати суверенітет та існуючі кордони України.

Крім того, країни повинні домагатися негайних дій Ради Безпеки ООН з метою надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, в разі, якщо вона стане жертвою акту агресії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: