Для виборів на Донбасі потрібна окрема виборча система

Читать на русском

Сепаратисти не погодяться прийняти українські умови, а якщо дійсно є намір провести вибори то чинна виборча система не спрацює на окупованих територіях.

Про це в коментарі «Слову і Делу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, внесено зміни до Закону «Про особливий статус Донбасу» з виборів і з якими електоральними позиціями будуть підходити до дати виборів.

«Щодо тих змін, які внесла Україну до закону, то на таких умовах виборів не буде. Сепаратисти не погодяться прийняти умови відновлення українських каналів, української влади, виведення збройних формувань, а потім проведення виборів. Тому взагалі виборів не варто очікувати і вони не відбудуться. Насправді, приблизно на це і розраховував уряд - заморозити конфлікт. Другорядним питання політичної реінтеграції регіону до складу України », - вважає політолог.

За його словами, навіть якщо припустити, що ми йдемо по Мінським меморандумом. Відповідно до пункту 4.12 по проведенню виборів сторони домовляються про модальності, учасників виборів швидше за все на виборах у Донбасі все одно перемогла б сепаратистська партія.

«Партія-переможець може бути типу« Новоросія », знову з'явилася б« Партія регіонів ». Жодна з українських партій, крім Опозиційного блоку, швидше за все не подолала 5% бар'єр. Можливо, тільки Блок Петра Порошенка. Найгірше, що відбулося в Криму та Донбасі - це політична сегрегація », - пояснює Бортник.

Головним гаслом виборів були б не політичні, а економічні гасла, так як регіон знаходиться ще в гіршому стані, ніж стан самої України.

«Крім того, були б гасла федералізації України, возз'єднання з Росією. Загалом, якщо в уряду дійсно є мета провести вибори на Донбасі потрібно створювати окрему виборчу систему, бо та, яка існує зараз в цьому регіоні не спрацює », - підсумував Руслан Бортник.

Нагадаємо, 17 березня, Верховна Рада України підтримала всі ініціативи Президента за особливим порядком місцевого самоврядування в Донецькій і Луганській областях.

Сьогодні, Парубій повідомив, що всі особливості місцевого самоврядування можуть набрати чинності лише після проведення місцевих виборів під контролем української влади відповідно до законодавства України.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: