Україна має скасувати мінімальний прожитковий мінімум – експерт

Читать на русском

Уряд не має говорити, що нададуть всім соціальні виплати і все буде добре. Зробити всім добре неможливо, потрібен єдиний соцстандарт.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла головний експерт групи «Пенсійна реформа» «Реанімаційного пакету реформ», генеральний директор «Української федерації убезпечення» Галина Третьякова, коментуючи діяльність Міністерства соціальної політики.

«За Українською традицією, коли міністри приходять до влади, вони приходять без бачення якихось реформ. Так само і від Розенка ми очікували, щоб він продекларував, що саме він розуміє під реформою. Наприклад, під пенсійною реформою, під реформою соцзабезпечення чи соціальних послуг. Бачення, щодо реформ соціального захисту населення поки що немає. Починати треба з законодавства. Термін соцзахист — не визначений, хоча відповідно до ст.46 КУ громадяни мають право на соцзахист, що включає соцзабезпечення», - розповідає експерт.

За її словами, у більшості європейських країн світу є соціальний кодекс. Ми маємо господарчий, цивільний кодекс, але не маємо соціального. Хоча має бути єдиний опис в єдиному місці всіх пільг та інших видів соцзахисту, які надає держава та опис механізму яким чином вона це робить.

«Ми маємо нарешті відійти від терміну «мінімальний прожитковий мінімум» і вважати, що ми всім його забезпечуємо та перейти до «соціального стандарту життя» та чесно для себе визначити, що ми забезпечуємо його на 10-20%, а потім йти до нього кожен рік збільшуючи відсоток його досягнення. В країні має бути сформований соціальний стандарт. Відповідно до цього стандарту ми маємо напрацювати методику, що сюди має входити. Сьогодні до мінімального прожиткового мінімуму не входить платна освіта, бо вона у нас платна, не входять медичні послуги, а вони у нас де-факто платні. Має входити до соцстандарту відрахування на пенсію, бо люди вже розуміють, що вони не зможуть покладатися на державу. Наприклад, в соціальному стандарті Австрії є один авіаційний квиток на рік і людина раз на рік може кудись злітати. Коли соцстандарт буде розрахований і встановлений 6 тисяч чи 9 тисяч на місяць —коли ми його почнемо прагнути, ми зможемо й оцінювати Уряд, який або просунувся до кращого життя (наприклад досяг того, що відсоток населення, що не отримує «соціальний стандарт» впав», – пояснює спеціаліст.

Нагадаємо, що раніше міністр соціальної політики Павло Розенко, коментуючи бюджетний процес, обіцяв, що уряд підвищить соцвиплати на 13% з грудня 2015 року, але тільки якщо вдасться провести реформи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: