Коли впаде курс доллара? Експерт

Читать на русском

Якщо Нацбанк буде проводити й надалі жорсткі заходи, такі як останні дні, то в березні курс доллара знизиться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт РПР Ілля Несходовський, коментуючи ситуацію на валютному ринку та нові адміністративні заходи НБУ.

«Те, що відбувається на ринку – це паніка і реалізація відкладеного попиту з боку тих, кому терміново потрібно розрахуватися за зобов'язаннями. Плюс рішення деяких банківських установ покинути країну. Тому такі обмеження необхідні. Якщо ви не регулюєте курс ринковими методами, немає грошей на інтервенції, тоді потрібно йти в адміністративні. НБУ пішов на цей крок, щоб усунути спекуляції, які були присутні на ринку», – пояснює експерт.

Зараз Нацбанк почав діяти рішуче і заборонив передплату. Це не стовідсоткові схеми, але вони існують. Суть в тому, що гроші ніби перераховуються, купується валюта, проходить певний час і відповідно валюта повертається назад і продається за вищим курсом. На це сподівалися багато банків та компаній.

«Тепер це неможливо. Є надія, що це може спрацювати. Сьогодні відбулося також нове введення імпортного мита, що негативно сприятиме імпорту і відповідно зможе вирівняти платіжний баланс. Це відбудеться не відразу. Через тиждень-два ситуація на ринку вирівняється і курс не буде підніматися на той рівень, який ми спостерігаємо зараз. Гадаю, в березні курс впаде нижче 30грн/дол, але і на позначку 15 грн/дол вже теж ніколи не повернеться», – розповідає Несходовський.

Підсумовуючи, експерт наголосив, що одним із чинників падіння економіки України є те, що всі ці роки не проводились структурні зміни.

«Українська економіка – корупційна, є проблеми із відкриттям та веденням бізнесу, із митницею. Війна просто відкрила всі старі проблеми», – резюмує експерт.

Зазначимо, що сьогодні стало відомо, що міжбанківський валютний ринок закритий на п'ять днів – до 1 березня включно – за розпорядженням Національного банку України.

На закритті міжбанківського валютного ринку у вівторок, 24 лютого середній курс долара склав 32,00 – 33,50 гривень. На чорному ринку долар пропонують уже на рівні 36 – 40 гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: