Міносвіти зменшить сферу впливу на ВНЗ – експерт

Читать на русском

Головна суть в тому, що ВНЗ вже не будуть настільки залежними від Міністерства освіти. Частина функцій буде покладена на Національне агенство з питань якості освіти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань освіти Реанімаційного пакету реформ Ігор Лікарчук, коментуючи заяву міністра освіти і науки Сергія Квіта про створення Національного агентства з питань якості вищої освіти.

«Національне агентство з питань якості освіти в першу чергу має забезпечити виконання своїх функцій завдяки трьом основним засадам своєї діяльності. По-перше, це є незалежна агенція від органів управління освітою. По-друге, це структура, яка наділяється правом визначати принципи функціонування вищої освіти через систему ліцензування та акредитації. По-третє, на жаль, у сферу компетенції цієї агенції потрапляють питання, що мають корупційні ризики», – розповідає експерт.

За його словами, фактично, як наслідок Національне агентство перебере на себе частину функцій МОН, зі старими практиками, які часто підозрювали в значній корумпованості.

«На сьогоднішній момент проблема в тому, що реальних кроків по створенню цієї агенції ще немає. Саме у зв'язку з цим велика група експертів й ті, хто розробляли закон «Про вищу освіту», змушені звернутися до уряду та опублікувати відкрите звернення стосовно необхідності прискорення цієї роботи», – розповідає спеціаліст.

Нагадаємо, що 2 лютого міністр освіти України Сергій Квіт повідомив, що ВНЗ, в яких навчається невелика кількість студентів, будуть закриті. Вже ліквідовано майже 500 навчальних закладів і планується, що до кінця року в Україні залишиться менше трьохсот вишів.

Крім того, 1 грудня 2014 року Сергій Квіт пообіцяв, що в МОН буде створено 2 нові установи замість Інституту інноваційних технологій – Інститут аналізу освіти та Інститут модернізації змісту освіти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: