Ціни на проїзд підвищили через тіньові доходи метрополітена – Мохник

Читать на русском

Необхідно провести аудит КП «Київський метрополітен» та встановити, куди йдуть гроші від використання торгових точок метро.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник голови Всеукраїнського об'єднання «Свобода» з політичних питань Андрій Мохник, пояснюючи мотиви проведення акції протесту біля Київради «Свободи» разом з небайдужими киянами проти подорожчання проїзду в громадському транспорті.

«Метрополітен, надаючи велику можливість для реклами, не отримує нічого за це. Жодних коштів. Тому ми маємо невідповідність того, що надходить в бюджет Києва. Бюджет Києва – це власне кошти громади й громада могла би вирішити, чи компенсувати якимось чином вартість проїзду, чи вкладати в розвиток мережі метрополітену. Наразі ці кошти осідають в кишені бізнес-кіл», – вважає він.

Андрій Мохник наголосив, що в першу чергу ВО «Свобода» буде вимагати аудиту «Київпастрансу» та власне з'ясування всіх надходжень, всіх грошових потоків, які є навколо цих структур і вже потім має бути рішення КМДА щодо того, куди ці кошти спрямовувати.

«Бо коли говорять, що КП «Київський метрополітен» збиткове, але при цьому ми не отримуємо з реклами в бюджет нічого – це неправильна система. Щодо розрахунку ціни, яку вони представили, то мене особисто цікавить, чи врахували те, що за гроші Кіотського протоколу було відремонтовано кілька сотень вагонів метрополітену», – розповідає Мохник.

Водночас, народний депутат України Юрій Левченко під час пікетування наголосив, що перед тим, як навіть замислюватися про підвищення тарифів на проїзд у метро в умовах економічної кризи і тотального зубожіння народу, київська влада мала би провести незалежний аудит метрополітену.

«Необхідно ліквідувати корупційні схеми з рекламою та торгівлею в метро, які діють з часів Черновецького, припинити виплачувати посередникам мільйони за російські вагони тощо. Без цього підняти тарифи – це лише бажання київської влади перекласти свою неспроможність або небажання розібратися з корупцією на плечі киян», – заявив Юрій Левченко, передає прес-служба ВО «Свобода».

Нагадаємо, раніше перший заступник голови Київської міської держадміністрації Ігор Ніконов повідомив, що, імовірно, ціна на проїзд у київському метро може бути підвищена до 4 гривень.

В результаті, в столичному метрополітені з 7 лютого припинили продавати жетони синього кольору, їм на зміну прийшли зелені. Один проїзд в метро тепер коштуватиме 4 гривні. Проїзд у трамваї, тролейбусі, фунікулері, міському автобусі та електричці – 3 гривні.

Однак, у «Київпастрансі» зазначають, що ті, хто закупив заздалегідь талончики по 1,50 грн та жетони по 2 грн, зможуть ними скористатися до кінця лютого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: