Обама все ще має ілюзії щодо Росії та Путіна – експерт

Читать на русском

Дуже слабка позиція Президента США та його ілюзії про велич РФ призвели до кровопролиття на сході України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Дем'янчук, коментуючи політичну позицію США та Барака Обами щодо України.

«Стосовно України та Росії зрозуміло, що одразу відреагувати США не могли. Президент США по суті своїй демократ і до радикальних кроків він не здатний. Для нього просто неможлива різка реакція, тим паче щодо Путіна. Він довгий час займав дуже пасивну позицію, яка призвела до кровопролиття. Бо якби своєчасно Америка зупинила Путіна, ми мали б спокійний час. Зараз Обама, можливо, й показує готовність допомогти Україні, але все ще має ілюзії щодо Росії та Путіна. 

Його позиція слабка і може позбавити Америку ролі лідера, але розумію, що вона обгрунтована тим, що РФ може вдатися до того, щоб продемонструвати свою силу ядерної держави», – пояснює Дем'янчук.

За його словами, США – це не просто Обама, який відповідає за свою країну. В його сфері відповідальності знаходяться інші країни світу. Це теж треба враховувати.

«З іншого боку, є аргументи за те, що США має надавати Україні зброю. Це все одно, якщо, наприклад, в часи Югославької кризи одній стороні давали додаткове озброєння», – каже Дем'янчук.

Водночас, політолог Євген Жеребецький вважає, що Обама за свою діяльність зробив багато нерозумних кроків щодо інших країн, тому просто зобов'язаний дати зброю Україні.

«Обама був одним з підписантів ядерної угоди. Крым того, події в Іраку, сходження халіфату в Іраку, терористичне угрупування Боко Харам, Сирія. Його зовнішня політика ніяк не відповідає гаслам демократії та миру. Вважаю, що хоча б зараз Обама має прийняти вірне рішення і дати зброю Україні», – підсумовує Жеребецький.

Читайте також: ЗМІ: Чи можна зупинити війну, озброївши Україну?

Нагадаємо, раніше видання Financial Times повідомляло, що Путін пропонував Меркель вирішити конфлікт в Україні за «чеченським» сценарієм. Зокрема, він хоче, щоб Київ платив терористам на сході України за мир.

Крім того, напередодні Путін заявив, що українська армія – це, по суті, натівський легіон, який переслідує не національні інтереси України, а має намір досягти геополітичних цілей стримування Росії.

Матеріали за темою:

США має приховані мотиви, аби не давати Україні зброю – експерт

В питанні зброї Обама обрав для себе стратегію Чемберлена – Фесенко

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: