Чому Янукович все ще залишається президентом – аргументи юристів

Читать на русском

Юристи пояснили, чому законопроект Ляшка, що позбавляє Януковича статуса президента, є незаконним.

«Слово і Діло» дізналось, чи можна вважати рішення Верховної Ради про позбавлення Януковича звання президента законним. Більшість юристів єдині в думці: рішення є антиконституційним.

Юрист Віктор Колісник розповів, що Янукович може звернутися до Суду, щоб оскаржити це рішення.

«В статті 105 Конституції України вказано, що звання президента охороняється законом та зберігається за ним, якщо тільки президент не був усунутий з посади в порядку імпічмента», – пояснює Колісник.

За його словами, 21 лютого 2014 року Янукович фактично самоусунувся, відмовився підписувати документи, тому Конституційний суд мав здійснити тлумачення статті 105 у зв'язку зі статтями 108, 109, 110,111 та 112, які передбачають дострокове припинення повноважень президента.

Експерт з права та юридичних питань Євген Корнійчук наголошує, що Конституція чітко встановлює, що потрібен формат імпічменту і на сьогоднішні, через рік – це декларація, яка ні на що не впливає і не матиме юридичних наслідків.

«Має бути підготовлений закон про імпічмент. Лише це дозволить позбавити Януковича звання Президента», – впевнений Корнійчук.

Заслужений юрист України Юрій Мартиненко пояснює, що Конституція не передбачає самоусунення Президента.

«Сенс звання президента в тому, що воно надається довічно. Значить всі пільги, відповідна пенсія, державна охорона теж. Рішення ухвалене з метою формального позбавлення Януковича всіх пільг, які покладені згідно із законодавством», – вважає Мартиненко.

Керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко назвав основні положення незаконності рішення:

– За Конституцією України колишнім президентом зберігається звання Президента – довічно.

– Виключень з цього закону не встановлено.

– Змін до Конституції внесено не було.

– Встановлення факту та визначення, що колишній Президент вчинив злочин і рішенням Суду позбавляється звання, не було.

Читайте також: Для Добкіна Янукович все ще президент України

Цікаво, що ще в листопаді 2012 року нинішній лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко пообіцяв зареєструвати в Раді законопроект про імпічмент Віктора Януковича. Тоді ж він пообіцяв заборонити «Партію Регіонів». Щоправда, виконати ці обіцянки Ляшку не судилося.

Нагадаємо, нещодавно старший помічник генпрокурора з особливих доручень Валерій Карпунцов розповів «Слову і Ділу», що після оголошення екс-президента Януковича в розшук, росіяни мають затримати та видати його Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: