Позбавлення Януковича звання президента не має жодних наслідків – експерт

Читать на русском

Верховна Рада не має таких повноважень, а Янукович зможе оскаржити це рішення в суді.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, коментуючи повідомлення, про те, що Януковича позбавили звання президента та чи є це рішення конституційним.

«Позбавлення Януковича звання президента не можна вважати рішенням конституційним. Верховна Рада, скоріше за все, намагається демонструвати активну діяльність. Це політичне, декларативне рішення, яке не має юридичних підстав та не несе жодних юридичних наслідків. Це рішення може оскаржуватись в Конституційному чи Європейському суді», – вважає Коліушко.

За його словами, головним аргументом незаконності рішення є Конституція України.

  • За Конституцією України колишнім президентом зберігається звання Президента – довічно.
  • Виключень з цього закону не встановлено.
  • Змін до Конституції внесено не було.
  • Встановлення факту та визначення, що колишній президент вчинив злочин і рішенням Суду позбавляється звання, не було.


«Дуже дивно, чому Порошенко не вніс зміни, хоча за останній час він активно вносить різного роду законопроекти. Верховна Рада діяла всупереч Закону України», – пояснив Ігор Коліушко.

Водночас, на своїй сторінці в Facebook екс-депутат Верховної Ради України Олександр Бригинець погоджується з думкою юриста і також наголошує, що це не матиме наслідків.

«В підручниках історії його тепер можна буде називати не президентом України, а злочинцем, який знищував Україну. В будь-якому випадку приємно усвідомлювати, що чинна Верховна Рада здатна посилати сигнали суспільству про те, що вони мислять однаково: що Янукович не президент, що Путін – злочинець, а Росія – агресор», – пише Бригинець.

«Для початку непогано», – констатував Олександр Бригинець.

Читайте також: Для Добкіна Янукович все ще президент України

Нагадаємо, з 12 січня 2015 року Янукович знаходиться в розшуку Інтерполу за звинуваченням у незаконному заволодінні майном і розкраданні (запит України від березня 2014 року щодо винесення Януковичу підозри в зловживанні владою і масових вбивствах був відхилений як політичний).

19 січня Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання для Януковича запобіжного заходу у вигляді арешту, що дає можливість слідчим Генпрокуратури вимагати їх екстрадиції з території РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: