США можуть таємно поставляти військову зброю в Україну – експерт

Читать на русском

Якщо ми не зможемо отримати військову допомогу від США, нам доведеться її купувати в кредит або домовлятися про знижену цінову політику зброї.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник, коментуючи питання надання зброї від США та інших країн.

«США на тому етапі, коли вони починають розуміти всю серйозність ситуації і від рівня декларацій перейшли до практичних дій. Раніше США погодилися надати лише нелетальну зброю, проте зараз вже є певна інформація, що проходять переговори про надання противотанкової зброї, радарних установок, засобів зв'язку. Нам потрібна високоточна зброя, яка дозволить знищувати бронетехніку та наносити удари, не піддаючи загрозі об'єкти цивільної інфраструктури

 Цілком реально отримати зброю в формі продажу з іншими країнами, в яких є зброя за радянськими зразками. Це не заборонено і Україна має на це право. Можливо це буде просто на інших умовах, за зниженими цінами чи в форматі кредиту», – розповідає Мельник.

Крім того, експерт зауважив, що гостро стоїть питання засекреченого звязку, бо Росія має необмежені можливості  з відслідковування розмов, які ведуть наші бійці.

Водночас, політолог В'ячеслав Дехтієвський вважає, що Обама втратив більшість в обох палатах парламенту, тому він перегляне свої позиції та не буде таким категоричним.

«У Обами вже не має такої підтримки, навіть серед демократів, через це шанси України отримати військову зброю, летальну – зростають. Проте він все ще має важелі впливу, як затягти цей процес. Наприклад, надати зброю летальну, але оборонного характеру.

 Стоїть питання, якщо США надасть допомогу Україні, чи не відобразиться це на Сирії. Оскільки Росія та США домовились, що скорочують поставки зброї до Сирії. Цілком може бути, що уряд Асаду отримає від Росії зброю. А на тлі Ісламської держави – це взагалі питання критичне», – пояснює політолог.

Як вихід із ситуації, якщо США не готові до публічності, гадаю, Америка може надати зброю Україні таємно чи неофіційно. Тому що для відкритої допомоги США потрібно більше рішучості, доказів, аргументів. В іншому випадку зброю доведеться купувати, в тому числі й у США.

Читайте також: США має приховані мотиви, аби не давати Україні зброю – експерт

На даний момент США вже допомагають Україні наданням нелетальної зброї – бронежилети, прилади нічного бачення, засоби зв'язку, медикаменти.

Відомо, що у США вже підготували документ, у якому вісім колишніх високопоставлених дипломатів та військових закликають уряд США і керівництво НАТО надати Україні підтримку у вигляді зброї.

Матеріали за темою:

НАТО, зброя і оборонні замовлення. Вектор політичних обіцянок Порошенка

Російська зброя на Донбасі: снайперський комплекс «Корд» (інфографіка)

Конгрес США боїться надавати Україні військову зброю – експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: