Конгрес США боїться надавати Україні військову зброю – експерт

Читать на русском

Країни Заходу не будуть надавати Україні наступальну зброю, тому що побоюються наслідків.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Євген Магда, пояснюючи перегляд питання надання Україні зброї у ході виборчої компанії США.

«Зброя питання не вирішить. Насамперед все залежить від тих, хто цією зброєю оснащений і наскільки вони готові цю зброю застосовувати. США так само, як і країни ЄС, готові надавати зброю виключно оборонну, та й то в перспективі. 

Зараз максимум, що можно отримати – це нелетальну зброю. Країни Заходу не будуть надавати Україні наступальну зброю, тому що побоюються наслідків. Вже зараз обидві палати Конгресу контролюють республіканці. Вони це питання можуть просувати вперед, тому що у них своя історія відносин з Володимиром Путіним», – розповідає Магда.

За його словами, не обов'язково ця тема стане темою президентських виборів, тим паче до них ще більше, ніж 1,5 року.

«Якщо це рішення й буде ухвалене, то це може статися й протягом найближчого часу. Все буде залежати від розвитку подій на Сході. Реакція Росії може бути достатньо жорсткою у разі прийняття такого рішення. Думаю, це стримує країни Заходу від більш швидкої допомоги Україні», – вважає Магда.

Водночас, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор вважає, що надання зброї Україні буде для Москви сигналом про те, що у Києва є підтримка і агресія РФ не залишиться безкарною.

«Ми недостатньо тиснули на Путіна під час конфлікту в Грузії, недостатньо тиснули, коли він вторгся в Крим. Ми дещо робимо зараз, коли він прийшов на Донбас, але ми повинні тиснути на нього сильніше. Америка просто повинна надати Україні зброю і показати Путіну, що безкарним він не залишиться. Проте, є й противники цього рішення – це нинішній Конгрес США», – каже Тейлор.

На його думку, вони побоюються, що Росія може використовувати це, як виправдання для вторгнення та спровокувати РФ на ще більшу агресію.

Читайте також: США нададуть зброї Україні на 350 мільйонів доларів

Нагадаємо, що Конгрес США прийняв закон, який передбачає надання Україні летального озброєння, фінансової допомоги та визначає Україну особливим військовим партнером поза блоком НАТО. Документ має назву «Акт підтримки свободи в Україні».

Проте, сам Президент США, незважаючи на це рішення, сказав наступне: «Я підписав закон 5859, «Акт про підтримку Свободи в Україні», але негайних санкцій проти Росії поки не буде», – заявив Барак Обама.

Матеріали за темою:

НАТО, зброя і оборонні замовлення. Вектор політичних обіцянок Порошенка

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: