Кабмін ініціює законопроект, яким розжене всіх інвесторів – експерт

Читать на русском

Експерт з енергетичних питань розповів, що нового дає законопроект «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі» та кому в першу чергу він вигідний. Законопроект не вирішує проблем в енергетиці й прийнятий в інтересах фінансово-промислових груп та Кабміну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів замдиректора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

«Дії нашого уряду стосовно паливно-енергетичного комплексу не підпорядковуються жодній логічній стратегії. Закон вже давно намагаються прийняти, проте очевидно, що в ньому зацікавлені бізнесові кола. Щодо змін, то за законопроектом весь газ українського видобутку в разі введення урядом надзвичайної ситуації має надходити виключно на потреби населення за рішенням Кабміну і за встановленою ним ціною.

Тобто, за цим законом можно примусити всі енергетичні компанії реалізовувати видобуту ними продукцію за тими цінами, які влаштовують Кабмін. Це призведе до того, що з України підуть усі інвестори, які працюють в Україні в енергетичному секторі», – пояснює Рябцев.

За його словами, уряд в принципі не розуміє інфрастуктури країни, тому насправді відбуваються не віяльні відключення, про які він запевняє, а навпаки – відключення усіх.

«Нічого істотно нового закон не несе, тим паче адміністративним шляхом не можна вирішити проблеми в енергетиці. Єдине, що ще слід зауважити, ті, хто не оплачують рахунки за газ, зокрема підприємства, будуть відключені чи обмежені в подачі газу нижче технологічного мінімуму. Також заплановано адаптувати законопроект до інших законів», – розповідає експерт.

Читайте також: Україна може стати енергетичним хабом Європи – експерт

Нагадаємо, що в грудні 2014 року компанія Chevron загальмувала проект з видобутку газу. Остаточним аргументом для цього є саме падіння цін на нафту. Chevron – це третя за рік компанія, що загальмувала або припинила співпрацю з Україною із видобутку газу.

Інвестор ще одного проекту (видобуток газу на Юзівській площі в Харківській і Донецькій областях), компанія Shell, повідомила, що ситуація з безпекою на сході України не дозволяє виконувати деякі її зобов'язання.

При цьому Арсеній Яценюк обіцяє до 2016 року ввести в експлуатацію додатковий газогін між Україною та Польщею, що дозволить купувати весь необхідний газ у ЄС.

Матеріали за темою:

Тарифний капкан: чому українці платитимуть більше за газ?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: