Україна може стати енергетичним хабом Європи – експерт

Читать на русском

Україна зможе стати повноправним членом європейських ринків газу і, відповідно до третього енергетичного пакету, анулювати або переглянути договір з РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт енергетичних програм Сергій Дяченко і енергетичний експерт Юрій Корольчук.

«Енергетичний хаб - це своєрідна біржа, в основі якої лежать питання укладення договорів про купівлю, продаж природного газу, постачання по трубопроводах, збереження його в підземних сховищах. Потужними є газові хаби в Європі, які дійсно є впливовими, вони формують ринкову ціну на газ. Тобто це хаби, які мають газосховища», - пояснює Корольчук.

Крім того, в ЄС газових хабів три: в Австрії, Чехії, частково в Польщі. Також в Бельгії є газовий хаб, і є підземне сховище, і найбільший в Європі завод, який приймає зріджений газ. У Німеччині є фізичний хаб, де є підземні сховища, в яких зберігається газ.

«У цьому сенсі, в України є хороший варіант створити четвертий фізичний хаб, тому що фізичний хаб більш цінний, тому що там можна дійсно зберігати газ взимку, що дуже цінно для тих компаній, які закачують в газосховища газ, а потім взимку, коли потреба в ньому зростає, можуть цей газ використовувати», - розповідає експерт.

У той же час, Сергій Дяченко говорить про те, що роль зрідженого газу буде рости, так само, як і розвиток сланцевого газу, і це буде рухати компанії на те, щоб компанії закачували газ в свої сховища. В цьому сенсі для України є всі шанси дійсно реалізувати такий проект.

«По-перше, це дозволить Україні стати повноправним членом європейських ринків газу, відповідно, наша співпраця і залежність від Росії значно зменшиться. Але це все в дуже довгостроковій перспективі, тому що, поки Захід не бачить у нас ані готовності до фінансових проектів, ані стабільності економічної і політичної, ніяких зрушень не буде. До того ж, хаб не вирішує автоматичного питання подачі газу в Україну, але ми зможемо повноцінно користуватися транспортними послугами, відповідно до третього енергетичного пакету, і тим самим анулювати або переглянути договір з Росією, який був підписаний вже на інших умовах. Конкурентна перевага у нас та, що в Україні є потужні сховища», - пояснив Дяченко.

Читайте також: Китай виступає за територіальну цілісність України

Відзначимо, що проект створення на базі українських ПСГ східноєвропейського хаба активно обговорюється з осені 2013 року. У березні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан відзначав, що Україна хоче стати енергетичним хабом Європи, і готова зберігати у своїх сховищах на заході країни в 150 млрд кубометрів газу для європейських енергетичних компаній.

Нагадаємо, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв вважає, що підписання у Варшаві Угоди про взаємодію між операторами газотранспортної системи України (ПАТ «Укртрансгаз») та Польщі («Gaz-System SA») може стати першим кроком до створення східноєвропейського газового хабу.

Статті по темі:

Chevron йде з України через падіння ціни на нафту і АТО - експерт

Австралійське вугілля не допоможе перезимувати українцям - експерт


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: