Студенти не отримуватимуть стипендію за принципом «рівності» – експерт

Читать на русском

Питання нарахування стипендій студентам чекає змін: будуть розведені академічна і соціальна стипендії. Торкнуться такі нововведення студентів-першокурсників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру досліджень суспільства Єгор Стадний.

«Зараз є певні напрями, які розглядаються для змін у нарахуванні стипендій. Зміни в першу чергу стосуватимуться студентів першого курсу. Вони будуть вводитись поступово. Окрім цього, студентів, які вже вчаться, ці нововведення не стосуватимуться. В основі змін буде розділено академічну та соціальну стипендію. Соціальна стипендія – це матеріальна допомога. Академічна – заохочення навчатися. Зараз академічна стипендія не має чіткої позиції, надається за 4-ку.

За законом гарантованою нормою є те, що 2/3 бюджетників мають отримувати стипендію, незалежно від середнього балу. Ця норма є неправильною, нелогічною і популістьською. Вона означає, що трієчники з великою ймовірністю теж будуть отримувати стипендію», – розповідає експерт.

За його словами, за новим законом основний тягар має перейти на матеріальну допомогу, яка розгядатиметься в категорії доступу до вищої освіти.

«Це означає, що першочергово стипендія надаватиметься тим студентам, які неспроможні покрити витрати на проживання, харчування та проїзд в тому місті, де знаходиться університет. 

Крім того, соціальна стипендія буде розділена на категорії. Радянського принципу рівності, коли всі отримували потроху, вже не буде. Студенти будуть отримувати за своїми потребами», – каже Стадник.

Читайте також: Стипендія-2015: чого чекати студентам?

Нагадаємо, 21 січня 2015 року заступник міністра освіти Інна Совсун повідомила, що стипендії в Україні будуть отримувати лише бідні студенти. Поділ молоді на бідних і забезпечених відбудеться вже з першого вересня. На думку чиновника, це виправдано, бо в університетах навчається чимало молоді з сімей із високим достатком.

Радник Президента, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенковпевнений, що «геніальну» ідею виплачувати стипендії виключно бідним студентам потрібно зупинити.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: