Закон про люстрацію: «покарати не можна помилувати». Погляд

Читать на русском

Закон про очищення влади почне діяти на новій законодавчій базі не раніше осені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів відомий правозахисник Едуард Багіров щодо внесення змін до закону про люстрацію.

«Після прийняття закону цілком очевидно було, що через деякий час замість «очищення влади» буде велика кількість судових позовів, тому що, якщо слідувати пунктам закону, то можно не встановити справедливість, а порушувати права людини»

«Якщо охарактеризувати сутність, то закон не має розподілу у відомому вислові «покарати не можна помилувати». Сьогодні ті, хто проводить люстрацію – це, як інквізитори в Середні віки, і всі дії повязані з законом про люстрацію мають в першу чергу, не порушувати права людини», – вважає правозахисник.

За його словами, результати вже від оновленої бази закону можуть бути лише у вересні цього року.

Водночас, як вважає політолог Олександр Дем'янчук орган має бути більш незалежним в управлінському сенсі.

«В першу чергу закон має стосуватися правоохоронних органів та суддів. Це найбільш корумповані структури. Крім того, незрозуміло, для чого потрібен закон «про відновлення довіри до судової влади». Гадаю, що потрібно прийняти пропозицію про уніфікацію перевірок суддів, тому що перевірка виписана в двох нормативних документах», – розповідає політолог.

За його словами, дійсно потрібно, щоб кожен мав відповідальність, але не можна, щоб люстрація стала механізмом зведення рахунків однієї політичної партії з іншою.

Читайте також: Чому люстрація не запрацює, та чим її замінити?

Нагадаємо, 16 жовтня вступив у дію закон «Про очищення влади» (люстрацію). Закон визначає очищення влади (люстрацію) – як встановлений ним (законом) або рішенням суду заборону окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) (крім виборних посад) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Закон, зокрема, застосовується до осіб, які займали сукупно не менше одного року вищу керівну посаду (посади) в період з 25 лютого 2010 по 22 лютого 2014 року, і щодо тих державних посадових осіб, які обіймали посаду (посади) в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 і не були звільнені в цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням.

Ці люди не зможуть працювати в органах державної влади протягом найближчих 10 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: