Експерт: місцеві вибори в Києві провели у борг

Читать на русском

Довибори до Київради пройшли без належного фінансування і мали низьку явку виборців, тому що виборча комісія працювала в борг, який пообіцяли повернути з місцевого бюджету.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ Олена Чебаненко.

«Фінансування для виборів не було передбачено бюджетом 2014 року, і в цьому році також з бюджету 2015 року не було виділено коштів. Відповідно утворилась фінансова прогалина. Територіальна комісія працювала в борг. Гроші їй обіцяли повернути, але хочу нагадати ситуацію 2014 року, коли відбувалися вибори Київського міського голови. Тоді ситуація була дуже схожою і при цьому також обіцяли компенсацію. Наскільки відомо, гроші й досі Комісії не повернуті. Це по-перше, прогалина фінансової системи міста, а по-друге, недолік законодавства, який не передбачає вчасне виокремлення компенсації виборчій комісії, яка працює в борг», – пояснює експерт.

За словами Олени Чебаненко, що стосується явки, то пояснення досить банальне – люди не вірять ні в які вибори, особливо під час війни.

«Крім того, медійно-інформаційного ажіотажу чи компанії не було проведено. Великий відсоток виборців взагалі або не знали, або не звернули на них увагу. З іншого боку, впринципі люди розчаровані у київській владі. За загальною громадською оцінкою конфігурація органу Київради, зокрема робота мера, яка була розпочата минулого року, не виправдала очікування киян. Відповідно можна припустити, що кияни в очікуванні місцевих виборів 2015 року, які відбудуться у жовтні й на яких вони спробують перезавантажити київську владу в цілому», – вважає вона.

Читайте також: У столиці пройшли довибори до міської ради. «Свобода» знову незадоволена

На проміжних виборах до Київради в 57-му окрузі лідирує представник ВО «Свобода» Святослав Кутняк, у 8-му окрузі  представник партії «Блок Петра Порошенка» Юрій Сулига.

У 57-му виборчому окрузі другу і третю позиції займають, відповідно, Юрій Миколаєнко («УДАР») і Дмитро Банас (самовисуванець).

Нагадаємо, що за результатами виборів, що пройшли 25 травня, до Київської міської ради пройшли 9 партій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: