Росію не виключать з ООН, бо Захід не готовий до конфронтації – експерт

Читать на русском

ООН не стане виключати Росію з Ради Безпеки, навіть незважаючи на те, що визнає країну агресором.

Про це у коментарі щодо можливості виключення Росії з Ради безпеки ООН «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олексій Голобуцький.

«Росія правонаступниця засновників ООН і є постійним членом Ради Безпеки. Навіть, якщо всі об'єднаються навколо цього рішення, то ветувати його буде Китай. Як політична заява – це може існувати. Проте, як політична дія – ні. В ООН не має механізмів вплинути на Кремль. Вони можуть чинити дипломатичний тиск, проводити зустрічі, дискусії, визнати агресором Росію, відіслати в зону розмежування «миротворців», але нічого більшого», – вважає Голобуцький.

За словами політолога, ми бачимо ситуацію на Близькому Сході, між Ізраїлем та Палестиною, яку ООН не може вирішити. Як орган для підтримки міжнародного миру та безпеки ООН знаходиться в глибокій кризі в питаннях безпеки.

«Питання виключення Росії – це питання конфронтації, до якої ООН не готова. Крім того, подібний формат відносин не характерний для ООН. Для цього, потрібно змінювати правила ООН. Для Росії набагато серйознішими є економічні санкції. Якщо, наприклад, відключити систему SWIFT – це для РФ крах банківської системи і Росія сама це визнає. І зараз Захід психологічно, гадаю, вже готовий до такого рішення», – підсумовує політолог.

Читайте також: Атака на Маріуполь безрозсудна і ганебна – ОБСЄ

Зазначимо, через загострення конфлікту на сході країни, зокрема обстрілу міста Маріуполь із систем залпового вогню «Град», в ході якого загинули мирні жителі, Захід розглядає питання про посилення санкцій та тиску на Росію.

Водночас, у Верховній Раді ініціюють питання про виключення РФ із Радбезу ООН.

Нагадаємо, що до постійних членів РБ ООН входять КНР, Франція, Росія, Велика Британія, США. Виключно постійні члени Радбезу мають право ветувати будь-які резолюції, окрім процедурних.

Останній раз Україна була непостійним членом Ради Безпеки ООН у 2000-2001 роках.

Проте, відомо, що Саудівська Аравія відмовилася від обрання тимчасовим членом Ради Безпеки, аргументуючи це рішення тим, що діяльність органу несправедлива та неефективна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: