Експерт: «Нормандський формат» переговорів – збитковий

Читать на русском

Позиції РФ та України – кардинально протилежні. Росія наголошує, що потрібно переглянути формат мінських переговорів, а Україна, у свою чергу, наполягає на виконанні попередніх угод, підписаних у вересні в Мінську.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів генерал-лейтенант запасу, військовий експерт Дмитро Уманець.

«Головна проблема в тому, що позиція Кремля незмінна. Вони вимагають перегляду мінських домовленостей. Україна та європейські лідери схильні до того, що необхідно виконувати ті угоди, які були підписані в Мінську. Крім того, гадаю, що все, про що можна домовитися – це припинення вогню. Головне питання в тому, що позиції відносно лінії розмежування у РФ та України – різні», - розповідає Уманець.

Що стосується саме нормандського формату, то, за словами експерта, він збитковий, тому що сепаратисти й США участь в ньому не беруть.

«Потрібен підхід, що об'єднає мінський, женевський та нормандський формати та стане узагальнюючим в даному питанні», - вважає військовий.

У свою чергу соціолог Євгеній Копатько вважає, що переговори – обовязкові для України, а оголошення воєнного стану – останнє рішення, яке повинно прийматись.

«Найгірше, що може бути відбуватися в країні, це оголошення воєнного стану. Справа в тому, що вчорашня заява Пашинського про готовність введення воєнного стану ще не означає введення в дію цього рішення. Якщо, це трапиться – це буде проблема, наслідки якої неможливо спрогнозувати. 

Має бути переговорний процес, який може перевести конфлікт в інший напрямок», - розповідає Копатько.

Читайте також:Росія має відшкодувати збитки за анексію Криму та війну на сході – експерт

Раніше в Кремлі назвали умову участі Володимира Путіна у зустрічі в Астані. Зокрема, як повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, можливість участі президента Росії залежить від результатів підготовчої роботи на експертному рівні.

Водночас федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає за необхідне досягнення прогресу в реалізації мінських домовленостей щодо України перед проведенням зустрічі на найвищому рівні в «нормандському форматі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: