Мобілізація для жінок буде добровільною - військовий експерт

Читать на русском

Жінки не менші патріоти, ніж чоловіки і багато з них ображаються через те, що вони не можуть захищати Батьківщину. З метою того, щоб уникнути гендерної нерівності вирішено дати можливість жінкам теж брати участь у мобілізації.

Про це в коментарі «Слову і Делу» розповів експерт військових програм Микола Сунгуровський.

«Вид соціального податку, який дає можливість не бути покликаними під час мобілізації має як плюси, так і мінуси. Очевидно, що плюс у відсутності баласту. Але при цьому є величезний мінус: в такий спосіб підтверджується соціальна нерівність. Проблема в тому, що в мирний час, такі плюси можуть дати дуже погані показники. Зараз же, головна мета - перемога в цій війні, а не відповідність принципам соціальної рівності», - розповідає Сунгуровський.

Що відносно призову жінок, то процес мобілізації буде виключно на добровільних засадах.

«Мова не йде про те, щоб насильно змушувати жінок служити. Це буде виключно в добровільному порядку. 

Зараз дуже багато жінок говорять про гендерну нерівність. Під час Майдану малоймовірно, щоб хто-небудь наважився сказати жінці, що вона не має права там знаходитися. Жінки не менші патріоти, ніж чоловіки.

Для жінок у Збройних силах досить багато спеціальностей, де вони можуть бути задіяні - зв'язок, матеріальне, медичне забезпечення. Також, жінки, можуть бути і не в самій зоні АТО, але в тих госпіталях і таборах, куди потрапляють поранені бійці», - пояснює Микола Сунгуровський.

Читайте також:Мобілізація у ВР: Рибчинський в АТО не хоче, а Павленко вже подав заяву

Нагадаємо, що 20 січня на Україні почалася четверта хвиля мобілізації. Київ має намір закликати в армію як чоловіків, так і військовозобов'язаних жінок, заявив перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування генштабу збройних сил України генерал-майор Володимир Талатай.

Призиватися відповідно до законодавства можуть військовозобов'язані чоловіки від 25 до 60 років і жінки - від 25 до 50 років.

Матеріали по темі:

Що загрожує за ухилення від мобілізації (інфографіка)

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: