Закон про кворум акціонерних товариств: «Приват» знову «в дамках»

Читать на русском

У п'ятницю, 16 січня Верховна Рада не підтримала чергове внесення змін до Закону «Про акціонерні товариства», що передбачали б зменшення кворуму на зборах акціонерних товариств. Для країни такий крок означав би, перш за все, посилення впливу на великі підприємства, половина акцій яких перебуває в державній власності.

Історія питання бере свій початок ще в 2006 році – тоді закон про зменшення кворуму на зборах акціонерів компаній, щонайменше половина акцій яких належить державі, з 60 до 50% ветував Віктор Ющенко. 13 січня цього року депутати з ініціативи Олега Ляшка зробили другу спробу внести поправки до зазначеного закону.

Найбільш «проблемним» підприємством, контроль над яким могла б узяти в свої руки держава, є ПАО «Укрнафта», 42% акцій яких належить особам, лояльним до групи «Приват» Ігоря Коломойського. Перманентна неявка представників бізнесмена на збори акціонерів блокувала будь-які невигідні групі «Приват» ініціативи та фактично позбавляла державу контролю над компанією.

230 голосів народних депутатів, здавалося б, усунули умовно-допусковий спосіб у питанні повернення компанії під контроль держави... Однак, як виявилось, радість лідера «Радикальної партії» була передчасною. Вибити грунт із-під ніг заповзятливого олігарха завадила... юридична колізія. Як з'ясувалося після голосування, ті ж самі 50% акцій компанії, на які покладали надії нардепи і особисто Ляшко, насправді належать НАК «Нафтогаз України», а не Фонду держмайна. А отже представники «Привату» можуть і далі дозволяти собі ігнорувати кворум абсолютно безкарно.

Читайте також: Коломойський може прибрати до рук нову партію держпідприємств

Один із ініціаторів нових поправок до закону, Сергій Лещенко, констатував, що виправити «промах» депутатам вчора не дозволила... банальна відсутність народних обранців у сесійній залі.

«Гройсман поставив на голосування, але було вже після 14 години – в залі не залишилося депутатів. Перша спроба – 195 «за». Друга спроба – 204 «за». Тільки тому, що зала була вже напівпорожня. Все, кінець усім зусиллям. На підпис іде редакція закону, яка залишає Коломойському шпаринку, щоб не приходити на збори акціонерів «Укрнафти», – написав у своєму Facebook народний депутат.

Зі слів Лещенка, здаватися ініціативна група не збирається, однак унікальну можливість втрачено. Для того, щоб законопроект був внесений на розгляд Ради, Олег Ляшко зміг домовитися зі спікером, аби документ уникнув проходження через економічний комітет, очолюваний партнером Коломойського Андрієм Іванчуком. Спроба «протягнути» зміни до Закону «Про акціонерні товариства» через антикорупційний комітет вдруге може і не вдатися.

Втім, у бочці дьогтю не без ложки меду. «Укрнафта» – не єдина велика компанія, що стоїть на порядку денному у питанні повернення контролю держави. Каменем спотикання приватних і державних акціонерів є також «Тернопільобленерго» (приватні акціонери – Ігор Коломойський, його партнер Костянтин Григоришин), «НДІ атомного та енергетичного насособудування» (Костиянтин Григоришин), «Азовмаш» (Юрій Іванющенко), «Кіровоградгаз» (Дмитро Фірташ) та машинобудівне об'єднання «Оріон» (Михайло Євсєєв), співвласникам яких тепер таки доведеться рахуватися з інтересами держави.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: