Коломойський може прибрати до рук нову партію держпідприємств

Читать на русском

Нинішній губернатор Дніпропетровської області та один із найбагатших людей в Україні бізнесмен Ігор Коломойський зацікавлений у придбанні деяких державних підприємств, які уряд планує виставити на торги.

Про це кореспонденту «Слова і Діла» розповіли експерти з фінансів та економіки.

Днями Ігор Коломойський в інтерв'ю «5 каналу» сказав, що не має планів брати участь в оголошеній Арсенієм Яценюком приватизації об'єктів державної власності. Сам прем'єр 10 липня заявив, що це буде найбільший за масштабами продаж державного майна за останні 20 років.

Однак у економістів немає жодних сумнівів щодо того, що низка державних підприємств так чи інакше опиниться у власності очільника Дніпропетровської ОДА. Фінансовий аналітик Ерик Найман нагадує, що сьогодні менеджери Коломойського демонструють неприкритий інтерес до «Сумихімпрому». До речі, як відомо, боротьбу за цей об'єкт ведуть також представники Дмитра Фірташа.

У тому, що низка стратегічних об'єктів так чи інакше перейде до групи «Приват», не сумнівається і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Так говорить будь-який олігарх. Він особисто нічого не купуватиме, його офшори – будуть. А про офшори він нічого не сказав», – коментує заяву Коломойського експерт. Нинішню ситуацію він порівняв із приватизацією «Укртелекому», контрольний пакет акцій якого спочатку придбала австрійська компанія «EPIC». Але кінець кінцем український телекомунікаційний оператор перейшов під контроль бізнесмена Ріната Ахметова. Серед об'єктів, цікавих Коломойському, Охріменко називає насамперед ДП «Укрнафта».

«Ми не згадаємо участі групи «Приват» у якихось відкритих тендерах, – констатує екс-міністр економіки, доктор економічних наук Володимир Лановий. – Вони стали власником безлічі об'єктів (кажуть, до 8 сотень), але тільки через боргові схеми». За словами аналітика, очолювана Коломойським бізнес-імперія експлуатує інші схеми придбання об'єктів, у яких «все значно дешевше, швидше і надійніше, і де ніхто до тебе не звертається з вимогою виконувати умови продажу».

Втім, це звична практика для України, вважає Лановий, адже в конкурсах відкритої приватизації за всі роки незалежності нашої країни було продано лише 25% виставленого майна.

Нагадаємо, вчора «Слово і Діло» вже писало про те, що експерти скептично оцінюють шанси на чесну приватизацію державних підприємств.

Сам Ігор Коломойський, що з 2 березня очолює Дніпропетровську обласну державну адміністрацію, виконав лише одну обіцянку з 11, зафіксованих системою «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: