Блок Порошенка не буде існувати, як єдина партія - політолог

Читать на русском

Протистояння Яценюка-Порошенко суттєво послабить рейтинг Президента, а всі наслідки коаліційної угоди та реформ будуть приписувати Порошенку. Саме тоді й варто очікувати розколу партії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вячеслав Дехтієвський.

«Юридично, навряд чи можна очікувати розпад фракції БПП на дрібні групи. Скоріше будуть політичні протести деяких представників партії. Ще на початку головною проблемо Порошенка було те, що в нього не було своєї команди. У президентській партії є кандидати, які можуть стати лідерами думок, але це буде точно не в найближчий час. По-перше, зараз ми залежні від МВФ та кредиту. По-друге, не має того політичного обгрунтування, щоб чинити розлад. Але те, що Блок Порошенка не буде існувати, як єдина партія — впевнений. Коли почнеться остаточний розпад коаліції, а очікується, що це ймовірно буде весною — тоді ж буде і розкол в БПП», - вважає Дехтієвський.

За словами експерта, в найближчий час буде загострення протистояння між Петром Порошенком і прем'єром Арсенієм Яценюком.

«Причиною розколу в БПП стане не лише те, що в партії є сильні лідери, які можуть виступити проти інтересів, які відстоює Президент. Причина також в тому, війна Яценюка-Порошенка суттєво послабить позиції Президента. Рейтинг влади — буде мінімальний, а всі наслідки коаліційної угоди та реформ будуть приписувати саме йому. Гадаю, що конфліктів буде дуже багато і дуже багато самих векторів конфлікту», - підсумовує Дехтієвський.

Водночас, політтехнолог, директор компанії Berta Communications Тарас Березовець вважає, що нинішня «п’ятиєдина коаліція» з самого початку була контрпродуктивна, а отже, буде замінена новою.

«Працювати в такому складі вже некомфортно всім основним учасникам. Тим більше враховуючи, що окремі коаліціанти (РПЛ і «Самопоміч») не самостійні у прийнятті рішень. відтак, переформатування коаліції неминуче поставить питання зміни складу уряду», - каже Березовець.

Читайте також: Міжнародні кредити можуть утримати коаліцію від розколу – експерт

Нагадаємо, що 27 листопада 2014 року в Верховній Раді VIII скликання створена нова коаліція «Європейська Україна», до якої увійшли п'ять політичних сил. Всього ж вона налічує 302 депутати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: