Реформа МВС: куди витратять 30 мільярдів гривень? - експерт

Читать на русском

Реформування МВС не полягає в тому, щоб змінити значки міліції на поліції і ввести до складу комісій представників громадськості. МВС має перестати працювати разом з судами і прокуратурою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт групи з реформи органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ (РПР) Марина Цапок та екс-заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

«Зараз байдуже чий досвід брати для реформування МВС. Пройшов майже рік, коли у нас з'явилась можливість для реформування МВС, але крім експериментів, системних змін не відбулось й досі. Чи це буде міліція, чи інша назва – не має сенсу. Так само, як і питання ліквідації ДАІ. Те, об'єднання, яке зараз анонсується в МВС фактично є поза законом та робиться внутрішніми нормативними актами МВС. ДАІ згадується в десятки законодавчих актів. Скільки скарг ми отримаємо в результаті такого беззаконного об'єднання незрозуміло, бо закони ніхто не змінює», – каже Марина Цапок.

«...на утримання МВС виділяють 33 мільярди гривень і цих коштів недостатньо навіть на створення патрульної поліції»

Водночас, екс-заcтупник міністра юстиції Євген Корнійчук говорить про те, що реформування МВС не полягає в тому, щоб змінити значки міліція на поліція та ввести до складу комісій представників громадськості.

«Зараз МВС працює не відокремлено, а з прокуратурою та судами. Тому потрібно починати окремо з реформування прокуратури, судової системи. Щодо прокуратури, то кількість усіх правоохоронців, визначена законами, але окрім прокуратури. Тому потрібні правки в закон про прокуратуру, інакше Мінфін зможе розрахувати бюджет лише на 5,5 тисяч працівників, а як фінансувати інші 10 тисяч не зрозуміло», – розповідає він.

Продовжуючи Марина Цапко зауважує, що на утримання МВС виділяють 33 мільярди гривень і цих коштів недостатньо навіть на створення патрульної поліції.

«Лише нещодавно з'явились додатки до бюджету, в яких зазначено, що на створення цілковито нової правоохоронної системи виділяють 30 мільярдів гривень. З цих коштів, на Нацгвардію виділяється 7 мільярдів, на Держприкордонслужбу – 4,5 мільярда. Крім цього, на забезпечення прав і свобод громадян, охорону громадського порядку понад 14 мільярдів гривень. Враховуючи все це – проведення реформи неможливе», – пояснює Цапок.

По великому рахунку, експерт РПР зазначає, що по суті ці гроші зараз виділяються під нереформовану, корумповану міліцію. Якби була політична воля для дійсної реформи, вже прийнятий закон про поліцію з гарантіями того, як буде проводитись реформа, тоді було б зрозуміло куди підуть ці кошти.

«Грузинська модель не прийнятна для нашої країни». В Грузії близько 5 мільйонів і виходить, набагато менше поліцейських»

Також, експерт з питань діяльності правоохоронних органів Юрій Мартиненко вважає, що на сьогоднішній день концепція реформи МВС – це структура один в один, як у поляків.

«Грузинська модель не прийнятна для нашої країни. В Грузії близько 5 мільйонів і виходить, набагато менше поліцейських. Тобто знайти спосіб фінансування цієї кількості поліції було набагато простіше, на відміну від ситуації в нашій країні. Для реформування МВС в Україні потрібні колосальні гроші», – підсумовує Мартиненко.

Читайте також: Реформа МВС з грузинським темпераментом: Згуладзе обіцяє реальні зміни

Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв надати проект реформування МВС до 15 вересня і не дотримав свого слова.

Зазначимо, згідно «Стратегії реформ 2020», представленої Петром Порошенко, в Україні буде змінено систему роботи правоохоронних органів. Планується, що через 6 років кадровий склад державних служб, куди входять і правоохоронні органи, буде оновлено на 70%.

Матеріали за темою:

Концепція реформи МВС буде схожа на польську – фахівець


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: