Концепція реформи МВС буде схожа на польську – фахівець

Читать на русском

Реформування МВС розпочнеться з того моменту, коли міліціонери будуть отримувати гідну зарплату.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіли експерт з питань правоохоронних органів Юрій Мартиненко та Віталій Яловенко.

«Концепція затверджена, але це ще не початок реформування. Це тільки план дій на майбутнє. Основні моменти в реформі, це те, що ті підрозділи, які виконували функції транспортної міліції, управління по боротьбі з організованою злочинністю, ДАІ, поступово повинні будуть передавати свої функції іншим контролюючим органам. Також незабаром всі співробітники МВС будуть ходити з нагрудним знаком, і патрульна служба буде об`єднана з ДАІ», – розповідає Яловенко.

У той же час, Юрій Мартиненко вважає, що реформування МВС почнеться з того моменту, коли міліціонери будуть отримувати гідну зарплату, інакше боротьба з корупцією не має сенсу.

«У першу чергу потрібна воля Президента для того, щоб що-небудь міняти. Що стосовно концепції реформування, то вона більше нагадує досвід МВС Польщі, незважаючи на те, що на чолі реформування представник Грузії. Те, що планується в результаті, не стільки грузинська модель реформування, як більшою мірою аналог польського МВС. І на сьогоднішній день це структура один в один, як у поляків. Було б недоцільно йти за принципом Грузії, оскільки в Грузії близько 5 мільйонів і виходить, набагато менше поліцейських. Тобто знайти спосіб фінансування цієї кількості поліції було набагато простіше, на відміну від ситуації в нашій країні. Для реформування МВС в Україні потрібні колосальні гроші», – підсумовує Мартиненко.

Як відомо, раніше Віталій Ярема провів консультації з кількома послами, керівниками правоохоронних органів західних країн. У підсумку, він повідомив, що найбільше йому сподобався досвід реформування правоохоронних органів в Польській республіці і потрібно запозичити досвід Польщі у цьому процесі.

«Ви знаєте, за 4 роки рейтинг поліції серед населення збільшився з 17 до 70%. Вони провели дуже серйозне реформування, і мені воно сподобалося, і сьогодні ми, напевно, візьмемо їх приклад. Я вже звернувся до керівництва МВС (Польщі), щоб вони дали нам можливість направити фахівців для вивчення ситуації. Це стосується і системи освіти правоохоронців, і несення служби в цілому, і підбору кадрів», – заявив Ярема.

Читайте також: Закон про РНБО: монополія влади або контроль над силовиками?

Нагадаємо, згідно «Стратегії реформ-2020», представленої Президентом в Україні, буде змінена система роботи правоохоронних органів. Планується, що через 6 років кадровий склад державних служб, куди входять і правоохоронні органи, буде оновлено на 70%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: