Чи варто РНБО вводити заборони і поняття «нон грата» для ЗМІ? Думка

Читать на русском

В українському законодавстві немає актів, які регулюють поняття інформаційної війни, безпеки, захисту інформаційного простору.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співзасновник StopFake.org, журналіст-міжнародник Євген Федченко та медіаконсультант Олександр Піддубний.

«Днями на деяких російських сайтах почала з`являтись відкрита інформація про те, як потрібно проводити диверсії в Україні. Тому, гадаю, введення терміну «нон грата» на деякі ЗМІ необхідні, й заборони мають бути однозначно. Пан Стець отримав 4 мільйони гривень на 2015 рік на ведення інформаційної політики. Але інша справа, що це не його питання, і він не є професіоналом в цій справі. Це питання РНБО, Міністерства внутрішніх справ, СБУ, Кабміна, і ці структури мають створити стратегію інформаційної безпеки», – розповідає Піддубний.

Крім того, Євген Федченко говорить про те, що в українському законодавстві немає актів, які регулюють поняття інформаційної війни, безпеки, захисту інформаційного простору.

«Теоретично є закон «Про захист суспільної моралі», який недієвий. Була спроба внести правки ще раніше, які б зараз могли врегулювати ситуацію в ЗМІ, але за них так і не проголосували, посилаючись на той факт, що це суперечить міжнародним конвенціям та вільному розповсюдженню й доступу до інформації. Саме тоді було виписано поняття інформаційного простору, який чинить загрозу інтелектуальному, моральному і психологічному стану і т. ін. Інформацією, що суперечить суспільній моралі, була така, яка містить пропаганду війни, зміни територіальної цілісності України, тероризм та інше», – поясює Федченко.

Продовжуючи, Олександр Піддубний наголошує на тому, що як мінімум ще півроку не слід очікувати появи реально дієвого документу.

«Що стосується того, як діяти в нинішніх умовах, вихід є. Президент може прийняти указ з відкритою та таємною частиною, в якій буде список осіб, які заборонені для українських ЗМІ», – вважає Піддубний.

Читайте також: Теракт в Парижі: реакція соціальних мереж

Нагадаємо,1 січня 2015 року  «Слово і Діло» зафісувало обіцянку міністра інформаційної політики Юрія Стеця, що найближчим часом він має намір ініціювати законопроект щодо поширення на ЗМІ визначення «персона нон грата».

Популярне по темі: 

Теракт у Франції посилить позицію противників РФ в ЄС – експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: