Теракт у Франції посилить позицію противників РФ в ЄС – експерт

Читать на русском

Трагедія в Парижі побічно посилить позиції противників РФ в ЄС. А праві будуть використовувати теракт для посилення антиемігрантських позицій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань тероризму Олексій Чистяков і науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Можливо, теракт дає підставу припускати, що конфлікти в Сирії та Іраку могли викликати таку реакцію для Європи. Теракт дає привід замислитися про питання ісламізації. Задовго до цього випадку видання публікувало маніфест, в якому говорилося про те, що перемігши фашизм, нацизм і сталінізм, світ стикається з новою глобальною загрозою тоталітарного типу – ісламізмом, тому очевидно, що це антиісламська політика і викликала такі наслідки», – вважає Чистяков.

Charlie Hebdo – видання, що спершу називалося Hara Kiri Hebdo, але було заборонено за жарт з приводу смерті президента країни Шарля де Голля. Після, змінивши назву, видання продовжило діяльність. «Шарлі Ебдо» – послідовне антирелігійне видання, особливу увагу приділяє карикатурам і статтям на тему ісламу. Газета, зокрема, передруковувала серію карикатур на пророка Мухаммеда, первинна публікація яких викликала вкрай негативну реакцію в мусульманських країнах і масові протести.

Крім того, як вважає Олександр Сушко, політики будуть по-своєму використовувати цю трагедію.

«Праві, напевно, будуть використовувати це для посилення антиемігрантських позицій, розігрувати карту проти інших релігій, національностей. Результатом стане активізація радикалів і, не виключено, що будуть ще вибухи, перестрілки і різного роду радикальні настрої в суспільстві. Основним же аспектом стане зміна європейської політики», – говорить Сушко.

У своєму Facebook політолог Тарас Березовець пише про те, що теракт ще більше зблизить Європу з США в питанні боротьби з тероризмом.

«Найближчим часом це буде означати нову спільну політику західних країн на Близькому Сході, зокрема, в Сирії. Що й призведе до ослаблення позицій в арабському світі Росії. Більше того, трагедія побічно посилить позиції противників РФ в ЄС, включаючи Францію, тому що дії Путіна в Україні також трактуються як державний тероризм», – пише Березовець.

Читайте також: Москва володіє даними про військові резерви України

7 січня Charlie Hebdo вийшла з передовицею про новий роман французького письменника Мішеля Уельбека «Покора», в якому розповідається про перемогу на виборах у Франції в 2022 році президента-мусульманина і ісламізацію Європи.

Крім того, за кілька годин до нападу на редакцію в Twitter Charlie Hebdo з'явилася карикатура на лідера, відповідно до цього, події пов'язують з гострими карикатурами видання.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: