Кабмін розширює й без того необмежені повноваження Яценюка – експерт

Читать на русском

Саме Мінюст надає правову оцінку нормативним актам, а те, що Яценюку надано карт-бланш, призведе до появи незаконних актів, які порушують Конституцію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Заслужений юрист України Юрій Мартиненко та юрист Віктор Колесник.

«Арсеній Яценюк добре розуміє можливості свого впливу, і це було продемонстровано зовсім нещодавно, коли було представлено програму дій Кабміну на наступний рік. Депутати від усіх фракцій були проти цього документу, відмовлялися голосувати за нього, називали «декларацією про наміри», збиралися відправити програму на доопрацювання, про це пише і БПП. Яценюк знайшов спосіб тиску, заявив, що якщо не проголосують за програму Кабміна, – то він подасть у відставку, і в такий спосіб «Мурзилка» була ухвалена. Тому нічого дивного й зараз не відбувається. Яценюк демонструє свої необмежені повноваження і впевненість у своєму впливі на будь-які рішення, які йому вигідні», - розповідає Колісник.

За його словами, Яценюк діє за принципом «бачу ціль – не бачу перешкод». Подібне рішення призведе до появи безлічі незаконних актів, які порушують Конституцію і найгірше, що Кабмін розширюючи в такий спосіб повноваження Яценюка нічого не порушує.

«Кожен міністр повинен поставити перед собою чіткі цілі. І як прем'єр-міністр я буду вимагати досягнення цих цілей всіма засобами і методами. Хто впорається – піде з нами далі. Хто не впорався – на його місце прийдуть інші», – зазначив А. Яценюк.

Водночас, Юрій Мартиненко наголошує, що саме Мінюст реєструє підзаконні документи та надає правову оцінку нормативним актам, визнаючи їх законними та такими, що відповідають Конституції. Якщо не буде контролю Мінюсту, не виключено, що з`являться документи, які будуть порушувати і Конституцію, і права та свободи громадян, але будуть потрібні правлячій верхівці.

Читайте також: Яценюк не вірить, що російські війська залишать територію Донбасу

Зауважимо, що багато експертів вважають, що від нового уряду не варто чекати особливого реформаторського драйву. Новий Кабмін вже назвали «урядом опалювального сезону».

Сам же Арсеній Яценюк впевнений у своєму лідерстві та в тому, що всі труднощі він і його команда подолають.

«У нас складна історична місія. Але історична відповідальність в той же час дає історичні шанси. Ми маємо історичний шанс створити нову Україну, і ми цей шанс не просто використаємо, а ми його виконаємо», - зазначив прем'єр.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: