Ющенко не замінить Гонтарєву на посаді голови Нацбанку – експерт

Читать на русском

Заяви, що Гонтарєву може замінити Ющенка чи Домінік Стросс-Кан не більше, ніж абсурд і таких кадрових змін не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олексій Плотніков і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Подальше перебування на посаді Гонтарєвої веде до тотальної економічної катастрофи та відкидає пенсіонерів та бюджетників у 1990-ті. Безумовно, щоб знайти заміну Гонтарєвій, для Порошенко потрібен час, адже логіка призначення нинішньої голови Нацбанку була в тому, що вона – це стовідсотково людина Порошенко, адже вона займалася пошуком інвестиційних партнерів для його проектів. А він звик бачити у своєму оточенні людей, яких знає», – розповідає Плотніков.

З його слів, плюсів у правлінні голови Нацбанку немає. На рахунок основних негативних моментів у діяльності Нацбанку, то безперечно те, що регулятор почав проводити незрозумілу політику на валютному ринку, що в результаті призвело до девальвації гривні в «тихий» сезон і те, що Нацбанк вирішив відпустити гривню у «вільне плавання», чим знову обрушив курс.

У той же час, Олександр Охрименко вважає, що розмови про те, що Гонтарєву може замінити Ющенко чи Домінік Стросс-Кан, не більше ніж абсурдні, і таких кадрових змін не буде.

«Віктору Ющенку абсолютно не потрібна така посада, при тій владі і ситуації, яка склалася зараз в країні, тим більше це суперечить його іміджу. Серед реальних претендентів на посаду глави НБ може бути колишній голова Сергій Кубів, попередник Гонтаревої, Вадим Пушкарьов, колишній член правління Нацбанку, Андрій Пишний, глава «Ощадбанку» і Володимир Лавринчук, керівник «Райффайзен Банк Аваль». У останніх двох кандидатів шанси замінити Гонтареву дійсно високі», - розповідає Охріменко.

Читайте також: Луценко пропонує примусово наглядати за обіцянками політиків

Слід нагадати, що вранці у вівторок, 16 грудня, під будівлею Верховної Ради в Києві розпочалася акція протесту вкладників банків і позичальників під назвою «Фінансовий майдан».

Мітингуючі вимагали курс долара по 5,50 гривен для платників валютних кредитів, націоналізації VAВ банку, відставки Валерія Гонтарєва.

Зазначимо, Гонтаревій інкримінують статтю 354 Кримінального кодексу: зловживання владою або службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди.

Саме з таким формулюванням в суд подав позов адвокат Ростислав Кравець. Він навів факти того, що регулятор своєю політикою завдав шкоди держбюджету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: