Дефіцит палива обмежує експорт електрики до ЄС – експерт

Читать на русском

Україна не зупинила повністю експорт електроенергії до країн-членів ЄС, але вимушена частково ввести обмеження експорту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Володимир Омельченко.

«Слід зауважити, що основними джерелами електроенергії в Україні є АЕС, які працюють на ядерному паливі, і ТЕС, які працюють на вугіллі. Насамперед, вимкнення світла в Україні пов’язане з нестачею вугілля на ТЕС, і ще гірше, що на жаль, не можна перевести виготовлення електрики на АЕС, бо їхня потужність не може задовольнити всі потреби України», - пояснив експерт.

За словами спеціаліста, Україна повністю  не зупинила експорт електроенергії. Зоврема, у Словаччину та Угорщину постачання продовжується.

«З упевненістю сказати, що зупинка експорту покращила ситуацію в Україні не можна. Адже електроенергія в Європу постачається з «бурштинського острова», який повністю відокремлений від української енергосистеми. Але якщо уряд хотів би змін на краще та уникнення енергетичної кризи, то необхідно було встановити таке підключення, щоб ця електроенергія працювала на споживачів України, тоді би ситуація не була настільки катастрофічною», - розповів Омельченко.

Читайте також: Chevron йде з України через падіння ціни на нафту і АТО – експерт

Нагадаємо, що наприкінці листопада Міністерство енергетики та вугільної промисловості України схвалило заявки компаній ДТЕК і «Энергомережа» на імпорт електроенергії з Росії.

Причому, за словами міністра енергетики Володимира Демчишина, Росія почне експорт електроенергії в Україну за умови стабільного енергозабезпечення Криму.

За даними Міненерговугілля, Україна через дефіцит вугілля у вересні обмежила на 50% експорт електроенергії в ЄС і повністю зупинила експорт електроенергії в Білорусь.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: