Курс долара виросте до 20 гривень під Новий рік – експерт

Читать на русском

Тенденції «чорного ринку» близяться до того, що курс доллара може бути в коридорі від 20 до 24 гривень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Дмитро Яблоновський та Андрій Новак.

«Якщо МВФ надасть кошти на поповнення резервів та інвестори також допоможуть кредитними коштами, тоді ситуація може переломитися, проте це можливо лише за умови реальних змін та реформ, а не декларацій та красномовних промов Яценюка. Щодо вірогідності звільнення глави НБУ, то це також ставить під загрозу стабільність фінансового ринку і може розв'язати руки спекулянтам», - каже Яблоновський.

Крім того, як відомо, з початку грудня курс долара в Україні відновив швидке зростання. НБУ щодня змушений знижувати курс гривні на 8-11 коп.

«Позитивних змін поки чекати не варто, адже економічна і політична ситуація продовжують ускладнювати повернення валютного ринку. Тенденції чорного ринку близяться до того, що курс доллара може бути в коридорі від 20 до 24 гривень. Питання лише в часі – відбудеться це до Нового року чи після», - підсумовує Новак.

У свою чергу Олександр Шаров, завідувач сектором досліджень глобальної економіки Національного інституту стратегічних досліджень, оцінюючи роботу НБУ сказав, що зростання курсу долара повинно було зупинитись на позначці 10 грн/дол.

«Я можу тільки констатувати, що у нас на даний момент немає такого поняття як регулятор і, відповідно, немає ні монетарної політики, ні політики регулювання банківського сектора. Є спроби вирішувати проблеми з використанням прийомів колишньої влади, коли банки рятують за рахунок вкладників і держбюджету. Об'єктивно курс повинен був зупинитися на рівні 10 гривень за долар. 12 гривень за долар - це з урахуванням суб'єктивних факторів і військових дій, все що вище - це результат непрофесійної роботи центрального банку, який не прийняв своєчасних заходів», - розповів він.

Читайте також: Санкції з поплічників Януковича можуть зняти через пасивність ГПУ

Нагадаємо, під час першої хвилі девальвації прем'єр-міністр УкраїниАрсеній Яценюк запевняв, що курс в 12 грн за дол буде критичним для економіки країни. 10 грудня прем'єр, представляючи в Раді програму уряду заявив, що Кабмін повинен вжити негайних заходів щодо стабілізації валютного ринку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: