Новий Трудовий кодекс: зміни чи кріпацтво? Думка експерта

Читать на русском

Новий Трудовий кодекс деякими положеннями порушує Конституцію, права громадян та нагадує рабство.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів відомий український юрист Руслан Белицький.

«Новий кодекс об'ємніший від того, що ми маємо. В КЗпП 18 глав і 265 статей, а в ТК - 6 книг, 43 розділів і 521 стаття. В цілому в першу чергу зміни будуть стосуватися іноземців, спрощення реєстрації інвестицій та спрощення ведення бізнесу. На даний момент ці позиції не розголошуються. Стосовно громадян, то більшість положень, наприклад, з оплати праці, відпусток взяті з попередніх ТК і виписані цілком прийнятно, але є такі зміни, які більше схожі на кріпосне право, аніж на нововведення. Приміром, роботодавець має право без згоди працівника віддати його в компанію до іншого роботодавця. Відмова працівника, буде розцінена як звільнення», - повідомляє юрист.

За його словами, також роботодавець може збільшити робочий день працівника, отримує право збирати будь-яку інформацію на співробітника, при цьому не вказано, з якою метою чи як вона буде використовуватись.

Відомо, щодо робочого дня, то вводиться можливість роботи вдома і гнучкий графік на розсуд працівника протягом дня, при цьому за місяць він зобов'язаний відпрацювати норму з розрахунку: 8 г. в день плюс на кількість робочих днів. Всього робочий час за місяць не може перевищувати норми з розрахунку 8 г. за 1 робочий день.

«Поки що зміни до ТК дуже нечіткі і незрозумілі, але виходячи з того, що відомо, слід сказати, що нововведення до Трудового кодексу порушують Конституцію України, права громадян та міжнародні конвенції організації праці», - підсумував спеціаліст.

Читайте також: Українці почнуть працювати за новим Трудовим кодексом вже в лютому

Зазначимо, що це вже третій варіант кодексу за останні 4 роки. Два попередні не пройшли друге читання в Раді, і тепер, за законом, після обрання нового парламенту все треба починати спочатку.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: