Якщо Яценюк ухвалить Бюджет 2015 до Нового року, Україна отримає $4 млрд

Читать на русском

Якщо Бюджет не ухвалять до кінця 2014 року, реформи доведеться відкласти мінімум на рік.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Василь Юрчишин та банківський експерт Олександр Савченко.

«Закон про регламент передбачає, що ухвалення бюджету повинно проходити в кілька стадій: обговорення депутатами, внесення поправок і пропозицій, обробка нової редакції Кабміном, а потім ухвалення його в три читання, причому не в скороченому варіанті, а за повною процедурою. Враховуючи той факт, що до Новогу року близько двох тижнів, то за всіма правилами Бюджет на 2015 рік не ухвалять. З одого боку, це великий мінус, але з іншого, якщо Бюджет ухвалять до кінця 2014-го, реформи доведеться відкласти точно на рік мінімум», - вважає Савченко.

В той же час економічний експерт Василь Юрчишин вважає, що за будь-яких обставин уряд має укласти Бюджет в цьому році.

«Не можно допустити, аби Бюджет на наступний рік був ухвалений в наступному році, оскільки МВФ зможе надати наступний транш допомоги, без якого Україна не зможе розрахуватися з кредитами у разі відсутності бюджету. МВФ забажає бачити прогрес у новому Бюджеті з точки зору зменшення його дефіцитності. І тільки після того, як ми вийдемо на прийнятні параметри, можемо розраховувати на отримання кредиту. Хоча ситуація в України вкрай абсурдна і відбувається за схемою: ми просимо надання кредиту, щоб повернути за кредити», - підсумував Юрчишин.

Читайте також: Депутатів хочуть позбавляти заробітної плати за їх бездіяльність

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк поставив головне завдання на наступний рік - вижити і підготувати базу для зростання економіки в 2016 році.

Зазначимо, що 12 грудня, після консультацій з депутатськими фракціями парламентської коаліції «Європейська Україна», Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо технічного внесення проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та його відкликання з метою доопрацювання і внесення узгодженого варіанту з урахуванням пропозицій всіх фракцій коаліції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: