Програма уряду Яценюка: забрати пільги і збільшити податки – експерт

Читать на русском

Прем'єр недієздатний і неспроможний реформувати економіку, оскільки підтримує олігархів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політик Олесь Доній та експерт Реанімаційного пакету реформ Юрій Ганущак.

«Девять місяців тому уряд надавав зовсім іншу програму уряду, оскільки тоді на уряд тиснув фактор виборів. Але й тоді було зрозуміло, що прем`єр недієздатний і неспроможний реформувати економіку, бо Яценюк підтримує олігархів. Всі речі, які реалізовані в програмі, стосуються лише обмеження прав і можливостей середнього класу», - розповідає Доній.

За його словами, наприклад, пропонується збільшити пенсійний вік до 65 років, зробити вибірковими виплати при народженні дитини, позбавити надбавок вчителів та викладачів, а також скасувати стипендії та зекономити близько 27 мільярдів гривень.

«Того, що програма уряду буде фікцією, слід було очікувати, тому що коли мало відбутись попереднє представлення програми, то Яценюк відмовився звітувати», - зауважує Олесь Доній.

За словами Яценюка, в основі програми діяльності уряду лежить коаліційна угода - те, що необхідно зробити в країні.

«Наш основний курс – це європейський курс... Наша остаточна мета – це членство України в Європейському союзі. Але для досягнення цієї мети треба пройти серйозні випробування, провести радикальні зміни і фактично змінити Україну, зробити Україну європейською. Тоді ми отримаємо запрошення від наших європейських партнерів. На це наша програма і спрямована», – підкреслив Яценюк.

Водночас, Юрій Ганущак вважає, що програма уряду має базуватись на політичній декларації більшості, а це – коаліційна угода в 73 сторінки. Й уряд мав представити програму, яка розкриває основні положення. Натомість ми отримали 13 сторінок і жодних реальних зобов`язань для уряду.

«Яценюк діє точно так само, як і попередній уряд. Коаліція має висунути вимогу – або відставка уряду, або зміни до програми», – заявляє Ганущак.

Відзначимо, що лідер БПП Юрій Луценко назвав програму Кабміну «Мурзилкою». Фракція БПП також не підтримувала програму діяльності уряду.

«Винесена в парламент програма дій уряду не просто розчарувала. Це – щось середнє між студентською халтурою і журналом «Мурзилка», – написав він в Facebook

Читайте також: Програма уряду Яценюка: коли дихати стане платно?

Як повідомляється, Опозиційний блок, депутатські групи «Воля народу» та «Економічний розвиток», як і Радикальная партія Олега Ляшка заявляли, що не підтримають програму дій уряду. У «Самопомочі» заявляли, що не голосуватимуть за програму Кабміну в існуючому вигляді. 

Проте, як виявилося,  все ж таки Рада ухвалила програму Яценюка. «За» проголосувало 269 народних депутата.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: