Ціна на бензин може зрости через спекуляції НБУ – експерт

Читать на русском

Минулого тижня бензин подешевшав на 50-70 коп., але навряд чи можна розраховувати, що його ціна впаде нижче 16 грн/л.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«В Україні прямий зв'язок між цінами на нафтопродукти і курсом валюти. Це обумовлено тим, що 85% відсотків імпортного палива закуповується за валюту. І якщо росте долар, то і гривень потрібно більше, щоб купити пальне. За останні 4-5 місяців рівень продажу бензину на АЗС впав на 25 відсотків у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», - розповідає Сергій Куюн.

Зі слів експерта, минулого тижня бензин подешевшав на 50-70 коп., але навряд чи можна розраховувати, що його ціна впаде нижче 16 грн / літр, і це в найкращому випадку.

«Значний вплив на формування ціни мають непрофесійні дії Нацбанку, який допускає фінансові спекуляції на валютному ринку. В результаті дій НБУ ту валюту, яка є, скуповують фінансові спекулянти, а тим компаніям, які забезпечують функціонування реального сектору економіки, цієї валюти не вистачає. Тому чекати здешевлення бензину до економічно обґрунтованого рівня в Україні не доводиться», – підсумував фахівець.

Читайте також: Російська економіка впала до рівня кризи 2008 року

Відзначимо, що барель нафти марки Brent подешевшає з $100 в 2014 році до $83 в 2015 році і до $90 в 2016 році, очікує Fitch. З початку року ціна нафти знизилася на 39,2%, до $67,35.

Якщо ціни залишаться на колишньому рівні, постраждають країни, доходи яких найбільш сильно залежать від експорту нафти. Відзначимо, що в російський бюджет на 2015 рік закладена середня ціна в $96.


ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: