30% податок передбачає «нульову» пільгу для фізосіб – експерт

Читать на русском

Щоб дізнатися витрати громадян, необхідний розрахунок платіжними картками.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловили виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко та економічний експерт Володимир Сіденко.

«30% податок перш за все потрібно апробувати на держслужбовцях і тих, хто зайнятий у державному секторі економіки. Тому що, по-перше, там ці процеси досить легко відстежити, а по-друге, в країні дуже багато корупційних каналів. Враховуючи те, що влада оголошувала про боротьбу з корупцією, чому б насамперед не почати з самих себе? Що стосується решти населення, то викликає сумнів те, яким саме чином можна буде дізнатися витрати громадян. Щоб подібний механізм запускати, необхідно, щоб більша частина покупок здійснювалася за допомогою платіжних карток», – пояснює Олег Устенко.

Зі слів Устенко, 30% податок – це, імовірно, спроба в майбутньому створити так звану службу IRS, яка існує в США, тобто податкове відомство, яке стежить за витратами і доходами громадян.

У той же час, згідно із законодавчими ініціативами влади, з 1 січня 2015 року пропонується розбити платників податків на 3 групи:

1 група – з оборотом до 300 тис. грн, без найманих працівників, – обкладатимуться податком 10% від мінімальної зарплати;

2 група – з оборотом до 1,5 млн грн і не більше ніж 10 співробітниками – обкладатимуться податком 20% від мінімальної зарплати;

3 група – з оборотом до 20 млн грн, – обкладатимуться податком 2 або 4% з обороту.

Як повідомляє економічний експерт Володимир Сіденко, в законопроекті все ж є певні пільги, а саме – «нульова» декларація фізособи, яку кожен має право подати в період з 1 січня до 31 вересня 2015 року. У цю декларацію можна буде включити всі доходи, а також квартири, будинки, дачі і т. ін. Однак немає жодних інструкцій, як чинити з накопиченими грошима.

Якщо в майбутньому людина буде продавати, наприклад, свій автомобіль, то сума отриманого доходу теж буде вважатися легальним доходом після того, як вона сплатить усі податки під час продажу.

Читайте також: Яценюк планує добудувати «Стіну» на кордоні з РФ за чотири роки

Слід зазначити, що в країнах ЄС також високі податки. Стосовно заробітної плати, то сьогодні в Німеччині на зарплату тисне податок в 30%, у Швеції – країні з одним із найвищих податків у світі – 46%. Середній показник податкового навантаження в країнах ЄС п30%.

У той же час, там це компенсується різноманітними бонусами: безкоштовною медициною і якісною освітою, або різними автоматичними фінансовими заліками (так, у Фінляндії частина зарплатних податків може йти на погашення відсотків за іпотекою), або високою і стабільною пенсією (як, наприклад, в Австрії, Франції та Німеччині).

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: